hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomide 13 göstergeden 10'u pozitif eğilimde | Video

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    İstanbul Ticaret Odası, 2019 ile 2020'nin ilk üç çeyreklerini karşılaştıran bir araştırma yayımladı. 13 göstergeden 10'u geçen yıla göre pozitif yönde ilerliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye yaklaşık 9 aydır koronavirüsle mücadele ediyor. Kısıtlamalar ve kontrollü sosyal hayat, ekonomide göre bazı değişikliklere neden oldu.

    İstanbul Ticaret Odası, bu yılın ilk 3 çeyreği ile geçtiğimiz yılın aynı dönemini karşılaştıran bir araştırma yayımladı. Araştırmaya göre 13 göstergeden 10'u gelişme gösterdi. Ekonomide pandemi kaynaklı hasarların giderek azalma eğiliminde olduğu, öte yandan turizme dayalı sektörler ve hizmet sektörleri için topyekûn bir çabaya ihtiyaç olduğu belirtildi.

    İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Bu süreçte hizmet sektörlerindeki toparlanma gelecek için umut verici” dedi. Araştırmaya göre, İstanbul’da 2019’un ilk 9 ayında 221 milyar lira olan vergi ödemeleri, bu yıl ilk 9 ayda yüzde 20’den fazla artışla 267 milyar liranın üzerinde gerçekleşti.

    İTO’da yeni kurulan firma sayısı ve TL üzerinden açılan ticari kredi faizleri de olumlu gelişme gösteren başlıklardan oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi, 2019 Eylül ayında 98.8 puan olurken, Eylül 2020’de 105.3 puan olarak kayıtlara geçti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İstanbul’da konut ve otomobil satışları ile banka kartı ve kredi kartı harcamaları da pozitif gelişme gösterdi. Bankaların tüketici kredileri hacminde ve ibraz edilen çek tutarındaki artışa karşılık, karşılıksız çek tutarındaki düşüş de rapora pozitif yansıdı. Ekside kalan başlıklar ise imalat sanayi genelinde kapasite kullanımı, İstanbul’dan yapılan ihracat ve İstanbul'daki turizm oldu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow