hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomide yeni adımlar... Uzman isim CNN Türk'e anlattı

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında, ekonomi yönetimimiz Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup; atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır" açıklaması yapmıştı. Bu açıklamanın ardından Bakanlık tarafından "Gelire Endeksli Senetlerin İhracı hakkında açıklama" başlığıyla bir paylaşımda bulundu. Peki, bu açıklama ne ifade ediyor? CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Uludağ Üni. Öğr. Üy. Doç. Dr. Yüksel Okşak açıkladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uludağ Üni. Öğr. Üy. Doç. Dr. Yüksel Okşak CNN Türk canlı yayınında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ekonomi adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Okşak, Bakanlık tarafından açıklanan 'Gelir Endeksli Senet İhracı' ve 'Kredi Vadelerinde Düzenleme'lere ilişkin açıklamalarda bulundu.

    Okşak, GES'lere ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu enstrümana ilişkin detaylar henüz açıklanmadı. Şimdi ilk gelen açıklamaya baktığımızda Bakanlık bir senet çıkartacağını söylüyor ve bu senedin 3 ayda bir gelir ödemesi olacak. Asgari de bir gelir garantisi sağlıyor. GES'ler kur korumalı mevduatta olduğu gibi bir miktar gelir garantisi sağlıyor. Detaylar belli olmadığı için dövizde yukarı yönlü bir hareket oldu. Hazine 15 Haziran'da talepleri toplamaya başlayacak, o zaman detayları da göreceğiz. Biz varsayımlar üzerinden devam edelim. Birinci varsayımımız şu: eğer bu açıklanan enstrümanda beklenti ortalamanın üzerinde olacaksa o zaman yatırımcının büyük bir kısmı buraya yönelecektir. Vatandaş hangi yatırım alanındaysa GES'in ondan daha fazla kazandıracağını görmek isteyecektir. Hatırlarsanız kur korumalıda da ilk başta düşük bir katılım varken zaman içerisinde genişledi. Tahminen GES'te belirlenen bir fonun birikmesi isteniyor. Bu yüzden vatandaşın beklentisinin altında kalan bir kazanç olursa zamanla kazançta artırıma gidilecektir." dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    BDDK'nın 'Kredi Vadelerinde Düzenleme'sine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yüksel Okşak,"Eğer yatırım yapacaksan, ihracat yapacaksan, makine alacaksan düşük faizli kredi; eğer ki tüketim yapacaksan kapsamı ciddi manada daraltılmış kredi. Çünkü tüketim konusunda ciddi bir talep patlaması var ve bu bizi ciddi olarak enflasyonist bir yöne doğru iyice sürüklüyor." dedi.

    Okşak açıklamasının devamında, "Türkiye totalde diyor ki: Ben bu sorunu kendi içsel dinamiklerimle döviz ihtiyacımı karşılayacağım. Hatta enerjiyle ilgili bağımlılık problemlerimi de farklı yollardan gidereceğim. İşte bunun için nükleer enerji santralleri kuruluyor, doğal gaz arama çalışmaları yürütülüyor gibi. Tüm bunlara baktığımızda Türkiye kendi izlediği yolda bir takım palyatif çözümler geliştiriyor şu anda." ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow