Ekonomide yeni adımlar... Uzman isim CNN Türk'e anlattı
Hazine ve Maliye Bakanlığı, "Başta enflasyon ve döviz kuru olmak üzere gündemimizde yer alan bazı ekonomi başlıklarında, ekonomi yönetimimiz Türkiye Ekonomi Modeli çerçevesinde, hızlı ve çözüm odaklı adımlar atmaya devam edecek olup; atacağımız yeni adımlar silsilesi bu akşamdan itibaren bakanlığımız ve ilgili kurumlarca kamuoyu ile paylaşılacaktır" açıklaması yapmıştı. Bu açıklamanın ardından Bakanlık tarafından "Gelire Endeksli Senetlerin İhracı hakkında açıklama" başlığıyla bir paylaşımda bulundu. Peki, bu açıklama ne ifade ediyor? CNN TÜRK canlı yayınına bağlanan Uludağ Üni. Öğr. Üy. Doç. Dr. Yüksel Okşak açıkladı.
Uludağ Üni. Öğr. Üy. Doç. Dr. Yüksel Okşak CNN Türk canlı yayınında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan yeni ekonomi adımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Okşak, Bakanlık tarafından açıklanan 'Gelir Endeksli Senet İhracı' ve 'Kredi Vadelerinde Düzenleme'lere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Okşak, GES'lere ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu enstrümana ilişkin detaylar henüz açıklanmadı. Şimdi ilk gelen açıklamaya baktığımızda Bakanlık bir senet çıkartacağını söylüyor ve bu senedin 3 ayda bir gelir ödemesi olacak. Asgari de bir gelir garantisi sağlıyor. GES'ler kur korumalı mevduatta olduğu gibi bir miktar gelir garantisi sağlıyor. Detaylar belli olmadığı için dövizde yukarı yönlü bir hareket oldu. Hazine 15 Haziran'da talepleri toplamaya başlayacak, o zaman detayları da göreceğiz. Biz varsayımlar üzerinden devam edelim. Birinci varsayımımız şu: eğer bu açıklanan enstrümanda beklenti ortalamanın üzerinde olacaksa o zaman yatırımcının büyük bir kısmı buraya yönelecektir. Vatandaş hangi yatırım alanındaysa GES'in ondan daha fazla kazandıracağını görmek isteyecektir. Hatırlarsanız kur korumalıda da ilk başta düşük bir katılım varken zaman içerisinde genişledi. Tahminen GES'te belirlenen bir fonun birikmesi isteniyor. Bu yüzden vatandaşın beklentisinin altında kalan bir kazanç olursa zamanla kazançta artırıma gidilecektir." dedi.
BDDK'nın 'Kredi Vadelerinde Düzenleme'sine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yüksel Okşak,"Eğer yatırım yapacaksan, ihracat yapacaksan, makine alacaksan düşük faizli kredi; eğer ki tüketim yapacaksan kapsamı ciddi manada daraltılmış kredi. Çünkü tüketim konusunda ciddi bir talep patlaması var ve bu bizi ciddi olarak enflasyonist bir yöne doğru iyice sürüklüyor." dedi.
Okşak açıklamasının devamında, "Türkiye totalde diyor ki: Ben bu sorunu kendi içsel dinamiklerimle döviz ihtiyacımı karşılayacağım. Hatta enerjiyle ilgili bağımlılık problemlerimi de farklı yollardan gidereceğim. İşte bunun için nükleer enerji santralleri kuruluyor, doğal gaz arama çalışmaları yürütülüyor gibi. Tüm bunlara baktığımızda Türkiye kendi izlediği yolda bir takım palyatif çözümler geliştiriyor şu anda." ifadelerini kullandı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
İhracatta vites Yükseldi! Otomotiv sektörü 16,4 milyar dolarla zirvede
Yıl sonu dolar, faiz ve enflasyon tahminleri değişti! Merkez Bankası piyasa katılımcıları anketini açıkladı...
Yıllardır konuşuluyordu, yasalaşıyor! Kredi kartı ile bahşiş yasal zemine oturuyor
EMEKLİ MAAŞ ZAMMI ENFLASYON FARKI: 2025 Temmuz Emekli Maaşı NE Kadar Olacak? 6 Aylık Enflasyon Farkı ile Emekli Maaş Zammı Enflasyon Farkı Nasıl Hesaplanır?(SSK-BAĞ-KUR)
SON DAKİKA ÇILGIN SAYISAL LOTO SONUÇLARI AÇIKLANDI 14 HAZİRAN 2025 | Milli Piyango Online ile Çılgın Sayısal Loto sonuçları nasıl öğrenilir?