hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekonomistler enflasyon rakamlarını nasıl değerlendirdi?

    Enflasyon aylık bazda yüzde 4,75, yıllık ise yüzde 61,53 olarak açıklandı. Peki beklentiler neydi, ekonomistler rakamları nasıl değerlendirdi? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE'de aylık bazda enflasyon yüzde 4,75 artarken, yıllık bazda yüzde 61,53'e yükseldi. Peki rakamları ekonomistler nasıl değerlendirdi.? CNN TÜRK yayınına katılan ekonomistler “eylül ayı enflasyonu, yıl sonu ve sonrası için nasıl bir ışık tutuyor?” sorusunu da yanıtladı.

    Ekonomistler enflasyon rakamlarını nasıl değerlendirdi

    Ekonomist Muhammet Bayram, “Genel itibari ile yüzde 4,75’lik aylık enflasyon ekonomi yönetiminin adımlarının ne kadar doğru olduğu, enflasyonla mücadeleye etkili olduğunun göstergesidir. Ekim, kasım, aralık 3 aya ilişkin rakamlar gelecek, bununla birlikte tahmini yıl sonu %58 yüzde OVP'de 65 oldu. 65'i biraz daha biraz daha geçebileceğini tahmin edebiliriz” ifadelerini kullanırken Ekonomist Abdülkadir Develi de “Yüzde 9’lardan 4,75'e gelmek keskin düşüş artıştan anlamına geliyor. Öngörü ne? Ne söylüyor bu rakamlar? Önümüzdeki döneme ışık tuttuğu nokta ne? Şu anda Merkez Bankası'nın eli rahatladı ama halen enflasyon yüksek ama ciddi kırılma eylülde yaşandı. 2024 yılında hızlı dezenflasyon sürecinin oluşması PPK faizi beklenen enflasyon makası kapanması. Bu, öngörülebilirlik açısından da önemli” şeklinde görüş belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomistler enflasyon rakamlarını nasıl değerlendirdi

    Ve başta memur maaşları olmak üzere ücretler. Rakamlar bundan sonraki süreç için nasıl bir tablo oluşturuyor?

    Muhammet Bayram bu soruya, “En son Çalışma Bakanı %50 demişti. Yüzde 97’den yarı yarıya aylık enflasyon azaldı eğer bu devam ederse %50'nin biraz daha altında olacaktır. Yüzde 40 ila %45'lik artış minimum artış, asgari ücret ve diğerlere diye düşünüyorum, zaten memurların %15 toplu sözleşme zammı artı enflasyon farkı verilecekti. 9’luk refah payı var yüzde 45 üzeri alacak biraz” şeklinde yanıt verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow