hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Emekli maaşlarında tahminler ne yönde?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün emekli maaşlarına ve bayram ikramiyelerine ilişkin bir kez daha müjdeyi verdi. “Maaşı daha yukarı çıkarmanın hesabı içindeyiz” dedi. Peki en düşük emekli maaşında tahminler ne? Bayram ikramiyelerinde nasıl bir artış olacak? Detayları, CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz, Ekonomist Muhammet Bayram ile aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “En düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya, emeklilerimizin bayram ikramiyesini 2 bin liraya çıkardık. Bu rakamı daha yukarıya çıkarmanın hesabı içerisindeyiz.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, emekliye zam müjdesini bir kez daha yineledi. “Hazırlık içindeyiz” dedi.

    Memur maaşlarında rakamlar aşağı yukarı netleşse de emekli maaşlarındaki rakamlar, milyonlarca emekli tarafından merak ediliyor. Peki ya emekli maaşına yapılan artış ne oranda olacak? Maaşlara nasıl yansıyacak?

    Emekli maaşlarında tahminler ne yönde

    Ekonomist Muhammet Bayram, emekli maaşlarına yapılması planlanan zamla ilgili, “Burada aslında kademeli artıştan anlamamız gereken şu, daha az alana ona göre, daha fazla alana ona göre yapılacak. Burada kademeli bir artış yapılacak. Oranlama daha belli değil ama baremleme bizim aldığımız duyumlara göre 7.500-10 bin arası, 10 bin ile 12.500 arası, 12 bin 500 ile 15 bin arası ve 15 bin lira ile üstünün aylık kademelendiren yapılarak kendilerine seyyanen bir zam yapılacağı yönünde. Yüzde 45’lik bir beklenti var. İlk dört aylık yüzde 12,25’lik enflasyon oranı. 6 aylık enflasyon yüzde 20-25 arasına denk geliyor. Ama minimum yüzde 45 seviyesinde bekliyoruz beklentiler bu yönde” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki yaklaşan bayram öncesi bayram ikramiyelerini hangi parametreler belirleyecek? Bayram bu soruya da “Şu anda 1.100 liradan 2500 liraya yükseldi bayram ikramiyesi. Tabi burada gözler 2 bin liranın ne olacağı yönünde bir önceki artış rekordu, 182 civarındaydı. Benim tahminim en düşük emekli maaşına endekslenip tüm emeklilerin yılda 2 defa da bu ikramiyeleri alıp yılda 12 değil, 14 ay maaş alacak şekilde gelir alması yönünde” şeklinde yanıt verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow