hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Et toptancılarının fiyat oyunu! Whatsapp grubundan fiyat belirleniyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Zincir marketlerden sonra et toptancılarının da WhatsApp gruplarından fiyat belirledikleri ortaya çıktı. İddiaya göre piyasada satılacak ürünlerin fiyatı çeşitli gruplar üzerinden yükseltiliyor ve kasapların belirlenen fiyatlar üzerinden satış yapması isteniyor. Konuyla ilgili detayları CNN TÜRK muhabiri Serdar Er, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ve Kasap Recep Delioğlu ile birlikte aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı;

    “2021 yılı ekim ayı sonunda Rekabet Kurumu, 5 zincir marketin ortak fiyat belirlemesini tespit ederek onlara ciddi bir yaptırım uyguladı ama bu yeterli olmadı demek ki hala başka platformlarda diğer sektörlerde de bu durum sürüyor.

    Bu ülke deprem yaşadı, büyük bir felaketin ardından Ramazan’a girdik. Vatandaş iftarda, sahurda sofrasına koymaktan mahrum bırakılıyor. Aralık başında 100 lira olan karkas et, bugün 225 liraya çıktı. Karkas et kemikli et demek. Kasaplar etiket değiştirmekten yoruldular. Bunlar ne yapacağını şaşırdı. Her gün müşteriye yeni fiyat söylerken yüzleri kızarıyor.

    Aralarında çözüm olarak platform oluşturmuşlar. Yani marketleri taklit edip bir WhatsApp grubu oluşturmuşlar. Karkas et bugün şu fiyattan alabiliyoruz. Hiç değilse kıymayı 300 liradan aşağı satmayalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Vatandaş zor durumda, kasap kasap geziyor. Öbür tarafta 280 lira bulduğu zaman onu alıyor. Yerel marketler İstanbul ve Bursa’daki derneğe üye olan marketlerin mağazalarında kıyma 190 lira, kuşbaşı 210 liradan Ramazan sonuna kadar sabit fiyat ile satacak.

    Et Süt Kurumu’nun verdiği bu destek ile yapılan fiyat uygulamasıyla kasap esnafı ne yapacak. Elbette ki doğru değil. WhatsApp grubu kurarak ortak fiyat belirlemeleri Rekabet Kanunu’na aykırı, yaptırımları var. 4054 sayılı yasayı uygulamakla görevli olan Rekabet Kurumu bunu tespit ederse kasapların gözünün yaşına bakmayacağına inanıyorum. Fakat onlarda çaresiz kaldılar. Bu işin köküne inmek lazım.

    Et Süt Kurumu kendi mağazasında 120 lira kıyma, 130 lira kuşbaşı satıyor. Et Süt Kurumu, Tarım Kredi Kooperatifine paketlenmiş olarak kıymayı 140 lira, kuşbaşını 150 liradan satmak için gönderiyor. Yerel marketler 190 lira kıyma, 210 lira kuşbaşı satarken Et Süt Kurumu’nun sağladığı bu imkanlardan istifade ederek bu fiyatları uygularken ki bu fiyatlar bana göre yüksek. Esnaf ne yapacak. İşte çözüm olarak onlarda hukuk dışı bir uygulamayı seçmişler. WhatsApp grubu oluşturmuşlar.”

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow