hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT tamam sıra intibak yasasında

    Ankara kulislerinde 2000-2008 arasında sigortalı olarak ilk kez işe girenlerin emeklilik yaşını da öne çekecek bir çalışma yapıldığı konuşuluyor. Bu yeni çalışmanın detaylarını CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli, SGK Uzmanı Özgür Kaya’ya sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT düzenlemesi Meclis’e sunulurken gözler bir taraftan da Ankara kulislerine çevrildi. Edinilen bilgilere göre 2000-2008 yılları arasında çalışanların emeklilik yaşını erkene çekecek bir çalışmanın yapıldığı Ankara kulislerinde konuşuluyor. Peki bu çalışmalar neler detayları Özgür Kaya aktardı.

    "ARADAKİ MAKASI KAPATMA AMACI TAŞIYOR"

    “Şimdi 2011 yılında 6111 sayılı bir intibak yasası çıkarıldı. Bu intibak yasasının çıkarılma nedeni 2000 yılı öncesi sigortalı olanların 2000 sonrası sigortalı olanların maaşlarına oranla ters yönde geride kaldığını gördük. Bu aylık bağlama oranlarından kaynaklı oldu. Dolayısıyla bu intibak yasasıyla birlikte yaklaşık olarak 150 TL ile 350-400 TL arasında 2000 yılı öncesi emekli olanların maaşlarına bir ilave getirdi. Biz buna intibak yani uyumlandırma, eşitleme diyoruz. Ne oldu, 2000 yılı öncesi sigortalılarımızın emekli maaşları 2000 sonrası emeklilerle neredeyse birbirine yaklaştırıldı. Yani açılan makas kapatıldı. Bu sefer makas, diğer yönden açılmaya başladı. Yani 2000 sonrası emekli olanların maaşları, 2000 öncesi emekli olanların maaşlarına oranla geride kalmaya başladı. Yani 2000 öncesi emeklilerin maaşları eşitlendi fakat bu sefer ne oldu? Ters orantılı bir şekilde 2008 sonrasının önüne geçti. Bu makas her geçen gün açılmaya başladı.“

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    EYT tamam sıra intibak yasasında
     

    "HÜKÜMET VATANDAŞ LEHİNE KARARLAR ALACAKTIR"

    “Hükümet sosyal güvenlik ile ilgili sorunları peyderpey masaya getirmek suretiyle bunların çözüm noktasını gidiyor. Önümüzdeki günlerde ekonomik gelişmeler olumlu yönde seyrettiği sürece hükümet de bu düzenlemeleri yaparak vatandaşın lehine kararlar alacaktır.”

    "İNTİBAK YASASI MAAŞ FARKLARINI GİDERME YÖNÜNDEDİR"

    “Burada emeklilik yaşında herhangi bir geri çekme ya da prim gün sayısında yani emeklilik şartlarında herhangi bir değişiklikten öte bunlar farklı bir konu ve statüde. Bu intibak yasası dediğimiz konu, yurt dışı borçlanması dediğimiz konu, kişilere bağlanacak olan aylıkların geride kalmaması meselesi. Yani intibak, emekli maaşlarını diğer emeklilere oranla mesela biz sizinle aynı hizmet yılı çalışalım, aynı prim gün sayısı ile emekli olalım. Ben 2000 öncesiysem sizden daha yüksek maaş alıyorum. Siz 2000 sonrasıysanız siz daha düşük maaş alıyorsunuz. Halbuki ödediğimiz prim gün sayısı da eşit olsun, hizmet yılı aynı olsun, aylık bağlama oranlarının getirmiş olduğu sıkıntıdan dolayı ters orantılı bir şekilde açılma söz konusu.”   

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow