hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT'de işveren ne talep etti?

    Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemede artık son rötuşlar atılıyor ama konu sadece EYT'lilerin değil işverenin de gündeminde. İşverenler başta kıdem tazminatı olmak üzere artacak maliyetlere dikkat çekiliyor. Talepler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e de iletildi. Peki masada nasıl formüller var? İşveren ne talep ediyor? Detaylar, CNN TÜRK editörü Gülşen Coşkun'un haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözler EYT düzenlemesinde. Son olarak işveren bu konu ile ilgili taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'e iletmişti. İşletmelere bu çalışmanın ne kadar yük olacağı da masaya yatırıldı. Bu noktada tecrübeli çalışanlarının emeklilik haklarını alarak çalışması durumunda normal çalışanlara göre primlerinin 5 puan yükseleceği ve işletmelere ilave maliyetin buradan kaynaklanacağı vurgulanıyor.

    Edinilen bilgiye göre burada denge sağlamak için emekli çalışanlarla normal çalışanların primlerinin aşağıda eşitlenmesi formüller arasında yer alıyor. Emekli çalışanlara yönelik prim düzenlemesi de temaslarda iletilen başlıklardan.

    Sorunun kaynağı olarak, emekli çalışanlara hazine desteği verilmemesi gösteriliyor. Buna göre hazine, çalışanlar için işverenlere 5 puanlık SGK prim desteği veriyor. Emekli çalışanlar için çalışandan alınan prim düşürülse de işverenden alınan prim tutarı artıyor. Bunun da çalışan başına emeklilerde 2 bin TL’ye aşan bir işveren maliyet artışını ortaya çıkardığı dile getiriliyor.

    Bir başka deyişle aktif sigortalılar için işveren maliyeti brüt maaşın yüzde 17.5'u oranındayken, emekli çalışanlar için brüt maaşın yüzde 24.5'u seviyesine yükseliyor. İşverenler de EYT sonrası için bu farkın kaldırılmasını ve emekli çalışanlar için de hazine desteğinin uygulanmasını istiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşveren'in ilk etapta 1.5 milyona kadar nitelikli çalışanın EYT ile işgücünden çıkması ihtimali de dikkat çekilen bir diğer başlık. Emekli olup çalışmaya devam edenlerin ise kayıt dışına çıkma ihtimaline vurgu yapılıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow