hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT'de maaşlar için kritik tarih

    EYT ile ilgili kanun teklifi, meclis plan ve bütçe komisyonunda kabul edildi. Peki düzenlemeyle kaç kişi emekli olacak? Maaş hesaplaması için hangi tarih baz alınacak? Sosyal Güvenlik Kurumu'na maliyeti ne kadar olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Toplamda 4.8 milyon kişiyi etkileyecek EYT düzenlemesi, meclis plan bütçe komisyonunda görüşüldü. Komisyona sunulan etki analiz raporuna göre EYT’nin SGK’ya maliyeti 144.7 milyar lira olarak hesaplandı. SGK Başkan Vekili Kürşad Arat, milyonlarca kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi ile ilgili bilgileri paylaştı.

    Buna göre bu yıl emekli olabilecek 2.2 milyon kişinin 1.7 milyonu SSK’lı, 89 bini BAĞ-KUR’lu, 496 bini ise emekli sandığına bağlılardan oluşuyor. Gelecek yıllarda şartları tamamlayanlarla birlikte toplam rakam 4.8 milyon kişiye ulaşacak.

    EYT’Lİ MAAŞ HAKKINI NE ZAMAN KAZANACAK?

    SGK Başkan Vekili Kürşad Arat, “Kanun yürürlüğe girdikten sonra mart ayı itibarıyla maaşı hak etmiş olacaklar. Daha sonraki bir tarihte bağlansa bile EYT’linin maaşı 1 Mart’tan hesaplanacak. Hak kaybı olmayacak." ifadelerini kullandı.

    Yaş şartının kaldırılmasıyla emekli olabilecek 2.2 milyon sigortalının ortalama yaşı 48.5 olarak hesaplandı. Bu kişilerin ortalama emekliliğe kalan süreleri ise 6.3 yıl mevcut durumda yıl içinde emekli olanların ortalama yaşı kadınlarda 54.1 iken erkeklerde ise 54.3 olarak belirlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyonların beklediği EYT düzenlemesine ilişkin takvim de netleşiyor. Düzenlemenin haftaya salı günü genel kurulda görüşülmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow