hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    EYT’ye şartları uymayanlar usulsüz yollara başvuruyor

    EYT yasası ile birlikte binlerce kişi emekli olma şansı elde etti. Ancak kimileri şartları karşılamadığı halde usulsüz yöntemlerle EYT’den faydalanmaya çalışıyor. Peki bunun cezai yaptırımları ne? SGK Uzmanı Özgür Kaya yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde gerekli şartları sağlayamıyor bunu da çeşitli usulsüzlüklerle delmeye çalışıyorlar.

    Kimi çalışmadığı halde sahte sigorta ile kendisini çalışıyormuş gibi gösteriyor kimi ise eksik primlerini usulsüz yöntemlerle tamamlamaya çalışıyor. Tüm bunlar SGK tarafından tespit edildiği takdirde yaptırımları ağır.

    EYT’ye şartları uymayanlar usulsüz yollara başvuruyor

    SGK Uzmanı Özgür Kaya konuyla ilgili, “Çalışmadığı halde bir iş yerinde kendisine sigorta tescili yaptırarak kendini emekli yapmaya çalışıyor. EYT kapsamında diyelim ki sizin 300 gün eksiğiniz var. İşverene diyorsunuz ki beni bir yıl boyunca çalışıyor göster parasını ben ödeyeyim. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olmuş ama eksik primleri var. Bunlar da eksik primlerini tamamlayarak emekli olan vatandaşlarımız var. SGK bunu tespit ettiği takdirde biz buna ne diyoruz sigortalılık iptali aylığın geri alınması ve hapis cezası diyoruz. SGK bunu tespit ettiğinde siz emekli dahi olsanız bunu sizden yasal faizi ile geri alabilir ve hapis cezası almanıza da sebep olabilir” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow