hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Geçici işçi düzenlemesi tamamlanıyor

    Kamudaki geçici işçilerin beklediği açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. Bilgin, düzenlemenin ay sonuna doğru meclise geleceğini söyledi. Detaylar, Oğuz Şahin ve Durak Doğan'ın haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3600 ek gösterge, sözleşmeliye kadro, asgari ücret zammı, EYT düzenlemesi derken çalışma hayatında çözüm sırası geçici işçiye kadroya geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçici işçilere kadro düzenlemesinin ay sonuna kadar mecliste olacağını söyledi.

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Tarkan Zengin, “Geçici işçiler, yılda istisnalar hariç 5 ay 29 gün çalışabiliyor. Bu kanun değişti. Kurumları Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan izin alarak 9 ay 29 güne kadar çalışabiliyorlar. Yani süre özel izinlerle en fazla 10 aya çıkıyor. Düşünün ki yılın yarısında çalışıyorsunuz yarısında çalışmıyorsunuz, başta sigorta primleriniz olmak üzere, bir vatandaş diyelim ki 30 yılda 10 bin 80 güne tamamlarken, siz bunun yarısını ancak tamamlayabiliyorsunuz dolayısıyla kıdem tazminatınız hesaplanırken süre üzerinden hesaplandığı için sorunlar yaşanabiliyor. Kamudaki geçici işçi sayısı 300 bin civarında. Orman Genel Müdürlüğü başta olmak üzere ÇAYKUR’da çalışanlar var, devlet demir yollarında çalışanlar var, şeker fabrikalarında çalışanlar var.” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    KADRO DÜZENLEMESİ NE GETİRECEK?

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Tarkan Zengin, “Bir kere insanlar geleceğe güvenle bakacaklar. Kurumlarımız da yükten kurtulacak, her sene giriş yap çıkış yap… 20 yıldır geçici işçi statüsündeki bir kişi, mesela kadrolu oldu diyelim. Geriden gelen hakları nasıl olacak? Orada kişilerin daha önceki var olan prim gün sayıları hakları, o kadar olacak orada yeni bir düzenleme olmayacak.” dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow