hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gıdada etiket oyununa son! Artık bu ifadeler olmayacak...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni düzenlemeye gidildi. Gıdanın adı artık tüketicinin rafta ilk bakışta göreceği yere aynı punto, aynı stil ve karakterde yazılacak. Ayrıca içeriğinde bulunmayan madde paketin üstünde yazılmayacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "...LEZZETİ", "...KEYFİ" GİBİ İFADELER OLMAYACAK

    Resmi Gazete'de yayımlandı. Gıda etiketlerinde yeni bir düzenleme yapıldı. Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Artık margarin paketinin üzerine tereyağı gibi, tereyağı tadında ya da sakızın ambalajında çilekli karpuzlu yazılamayacak içinde bunlar yoksa" dedi.

    Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre üretiminde gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan bir gıdanın etiketinde, aromayla ilgili gerçek gıda görseli kullanılamayacak. Aydın Ağaoğlu, "Aroma katılıp da vatandaşı aldatan, yanıltan, şeftalili gibi her türlü gıda ürünü ambalajında bu ibareler kullanılmayacak" diye konuştu.

    Gıdada etiket oyununa son Artık bu ifadeler olmayacak...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YANILTICI ETİKETLERE YÖNELİK YAPTIRIM OLACAK

    Gıda işletmecilerinin yapılan değişikliğe 31 Aralık 2026'ya kadar uyum sağlaması gerekecek. Uygun olmayan gıdalar, söz konusu tarihten sonra piyasada bulunamayacak. Aydın Ağaoğlu, "Resmi Gazete'de yayımlandı, 2026 yılına kadar da süre verildi. Buna adapte olacak firmalar. Yani tüketicinin aldatılmasına yönelik ambalajlar ortadan kalkacak" ifadelerini kullandı.

    Etiket üzerinde yer alan yazı boyutları için de yeni kurallar getirildi. Bu kapsamda gıdanın adı, etiket üzerinde aynı büyüklük, yazı tipi ve stilde, arka plan rengi ile kontrast oluşturacak şekilde yer alacak. Ayrıca içeriğinde tatlandırıcı veya şeker içerdiğine dair bilgilerin yer aldığı etiketlerde bu ifadelerin belirgin şekilde yazılması gerekecek.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow