hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler Merkez Bankası'nda… Faiz kararı 26 Ekim'de açıklanacak

    Merkez Bankası, 26 Ekim Perşembe günü bir kez daha faiz kararını açıklayacak. Bir önceki toplantıda politika faizi yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılmıştı. Peki önümüzdeki hafta gelecek olan karar için ekonomistlerin beklentileri ne? Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın son mesajları neydi? Detaylar haberimizde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözler bir kez daha Merkez Bankası'na çevrildi. Faiz kararı 26 Ekim'de saat 14'te açıklanacak.

    Peki mevcutta politika faizi hangi noktada ve ekonomistlerin 26 Ekim için genel beklentisi ne?

    Merkez Bankası, bir önceki toplantısında faizi 500 baz puan artırarak yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkardı. Ekonomistlerin genel beklentisi ise Merkez Bankası’nın bir kez daha faiz artışına gitmesi yönünde. 250 ila 500 baz puanlık bir artırım öngören ekonomistlerin politika faizi beklentileri yüzde 32,50 ile yüzde 35 arasına yer alıyor.

    Gözler Merkez Bankasında… Faiz kararı 26 Ekimde açıklanacak

    Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Meclis Plan Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda faiz kararlarına ilişkin olarak verilerin takip edildiğine dikkat çekti bir kez daha. "Beklentileri yeniden çıpalayacak, ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığımızı attığımız adımlarla gösteriyoruz." dedi.

    Erkan, enflasyona ilişkin de tarih verdi. Ve enflasyonun ana eğilimi eylül itibari ile yavaşlamaya başladı vurgusu yaptı. Erkan, "2024 dezenflasyon süreci. Yıllık enflasyonda düşüşü mayıstan itibaren göreceğiz. 2025'te istikrar dönemine gireceğiz. Fiyat istikrarını tesis etmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.

    Merkez Bankası Başkanı, "Bu bir süreç. Çabuk, kolaycı çözümü yok" vurgusu da yaptı. Erkan ardından, "Büyümeden ödün vermeden dezenflasyon sağlanabilir" dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow