hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İndirim faturalara nasıl yansıyacak?

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrikte tüm abone gruplarına yüzde15, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 20 indirim yapılacağını söyledi. İndirimler nisan ayından itibaren geçerli olacak. Peki bu indirimlerin faturaya yansıması ne olacak? CNN TÜRK Muhabiri Buse Deviren, Enerji Uzmanı Altuğ Karataş’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elektrik ve doğalgaz ile ilgili indirim müjdesinin ardından enerji piyasası düzenleme kurumu açıklama yaptı.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, serbest piyasada elektrik tavan fiyatında indirime gitti. 1 Nisan'dan itibaren serbest piyasadaki elektrik tavan fiyatı megavatsaat başına 2 bin 600 lira olarak belirlendi.

    Peki nisan ayında uygulanacak bu indirim tutarları faturalara nasıl yansıyacak? Enerji Uzmanı Altuğ Karataş bu indirimle ilgili, “İndirim yapılmamış fiyatlarda 578.4 lira gibi bir rakamla faturasıyla karşılaşırken tüketici, bu bahsedilen yeni indirimle birlikte yaklaşık olarak 495 TL’lik yani burada baktığımız zaman 80 TL’nin üstünde 85 TL’ye yakın 300 KW aylık bir tüketim de tasarruflu olacak” diye konuştu.

    İndirim faturalara nasıl yansıyacak

    Örneğin, elektrik faturası geçtiğimiz ay 1000 TL gelen bir vatandaş, aynı miktarda elektriği kullanması halinde nisan ayı faturasını 850 TL olarak ödeyecek.

    İndirim faturalara nasıl yansıyacak

    Doğalgaz için yüzde 20 oranında uygulanacak olan indirim, yalnızca sanayiler için geçerli olacak. Karataş doğalgaz indirimiyle ilgili olarak da “Sanayici ortalama olarak söylüyorum 1 metre³ doğalgazı aşağı yukarı 11.8 TL’ye kullanıyordu. Sayın cumhurbaşkanının belirtmiş olduğu sanayici için yüzde yirmilik indirim ile bu rakam yaklaşık olarak 9 buçuk liralar civarına inecek. Elektrik fiyatlarının tüm abone grupları için olmuş olduğunu belirtmiştik indirimin. Sanayicinin de elektrik fiyatı burada indirime uymuş olacak yaklaşık 12 liralar civarında olan elektrik fiyatları da orada sanayiciye %15 indirim uygulandığı zaman 10.4 lira gibi kilovat saati tüketimine gelmiş olacak” ifadelerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow