hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İngiltere ile serbest ticaret süreci: Müzakerelerin başlaması ne anlama geliyor?

    KAYNAKCNN TÜRK

    İngiltere’nin AB'den ayrılması sonrası Türkiye ile ticari ilişkilerini yeniden dizayn edecek süreç başladı. İngiltere-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması imzalanabilmesi içim müzakereler başladı. Peki yeni anlaşmada neler var? Müzakereler nasıl ilerleyecek?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve İngiltere, Brexit sonrası gelişen ikili ilişkileri ekonomi ve ticaret alanında daha ileriye götürmeyi amaçlayan kapsamlı ve modern bir serbest ticaret anlaşması yapmak için müzakereleri başlattı.

    Karar, Londra’da Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve İngiliz mevkidaşının görüşmesinde alındı. Bolat, müzakere için "iki ülkenin modern ekonomilerine daha uygun çağdaş bir anlaşma için bir fırsat olacaktır" yorumunu yaptı.

    İngiltere ile serbest ticaret süreci: Müzakerelerin başlaması ne anlama geliyor

    Yeni anlaşmanın hizmet ticareti, yatırımlar ve ilave tarım tavizlerini de içermesi bu sayede 2023’de 19 milyar doları aşan ticaret hacminin çok daha artması hedefleniyor.

    İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından Ankara-Londra arasında ticaretin hangi temeller üzerinde yürütüleceğine ilişkin kapsamlı görüşmeler yapılmıştı. Türkiye ve İngiltere, geçen yıl temmuz ayında, mevcut anlaşmanın kapsamının geliştirilmesini ve modernize edilmesini kararlaştırmıştı. Yeni serbest ticaret anlaşması için ilk tur görüşmeler haziran ayında yapılacak. Müzakerelerin birkaç sene içinde tamamlanması ve her iki ülkenin meclislerinde onaylandıktan sonra belirlenen yürürlük tarihinde uygulamaya geçilmesi öngörülüyor.

    Peki yeni anlaşmada neler olacak? Ankara ve Londra’dan yapılan açıklamalara göre, yeni anlaşmanın en önemli unsurlarından biri hizmetlerin kapsama alınması.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngiltere ile serbest ticaret süreci: Müzakerelerin başlaması ne anlama geliyor

    İngiltere, hizmet ihracında ABD’den sonra ikinci en büyük ülke konumunda. Hizmet sektörünün yanı sıra yeni anlaşma, yatırımlar ve tarım ürünlerinin ticaretinde kolaylıkları sağlayacak şekilde yazılacak. Yeni anlaşma, dijital ekonomiyi de kapsayacak.

    Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklaya göre, güncellenmiş serbest ticaret anlaşması ile her iki ülkedeki iş dünyası için daha güçlü ve kapsamlı bir hukuki zemin tesis edilmesi de hedefleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow