hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İsviçre merkezli Credit Suisse satıldı

    İsviçre'nin ikinci büyük yatırım bankası ve dünyanın en büyük 30 bankasından biri olan Credit Suisse, rakibi UBS tarafından satın alındı. Piyasalarda hareketlilik sürerken, Fed ve 5 başka merkez bankası, küresel dolar akışını artırmak için düğmeye bastı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "BATSAYDI PİYASALARDA BÜYÜK HASARA YOL AÇACAKTI"

    Banka iflası paniğinin sürdüğü küresel piyasalarda, krizin büyümesini önlemek adına yeni bir adım atıldı. İsviçre'nin en büyük ikincisi bankası Credit Suisse, rakibi UBS'e satıldı. İsviçre Maliye Bakanı Karin Keller-Sutter, hamlenin bir kurtarma değil, ticari çözüm olduğunu vurguladı. "Aksi takdirde piyasalarda büyük hasar meydana gelecekti" dedi.

    UBS, Credit Suisse'i 3,2 milyar dolar karşılığında satın alacağını duyurdu. İsviçre Merkez Bankası, devir işlemi için UBS'e 108 milyar dolar likidite yardımı vermeye hazır olduğunu açıkladı.

    6 MERKEZ BANKASI'NDAN "LİKİDİTE" ADIMI

    Finans sektöründe hızla yayılan paniği gidermek için ABD ve ortaklarından da kritik bir hamle geldi. ABD Merkez Bankası Fed, İngiltere, Japonya, Kanada, Avrupa ve İsviçre merkez bankalarının dolar alımını artırmak için harekete geçti. Merkez bankaları, swap hatlarının etkinliğini artırmak için 7 gün vadeli işlemlerinin sıklığını haftalıktan günlüğe çıkarma konusunda anlaştı. Sürecin en az nisana kadar devam edeceği açıklandı. Bu yöntem, 2008 küresel finans krizinde ve 2020 koronavirüs salgınında da kullanılmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow