hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kavcıoğlu: Enflasyon gerilemeye başladı

    Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, enflasyonun düşüşüyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Kavcıoğlu, 2022'de rezervi artan tek Merkez Bankasının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası olduğunu söyledi. “Rezervlerimiz 125 milyar dolar” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aralık'tan sonra gıda fiyatlarında düşüş beklendiğini belirtti. Ocak sonu ve şubat ayında, enflasyonu yükselten sebepler geride kalacak” dedi. Faizlerin 27 ay sonra tek haneye düşürülmesini değerlendirdi.

    Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, TRT Haber'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kavcıoğlu, birçok ülkenin Türkiye ile swap anlaşması yapmak istediğini ve görüşmeler yapıldığını belirtti. Merkez Bankası'nın rezerv miktarını açıkladı.

    “Rezervimiz bugün itibariyle 125 milyar dolar. Dünyada 2022'nin başından bugüne rezervi artan tek Merkez Bankası TCMB. Bugün 765 ton 770'e yaklaştık ton merkez bankası altını var. Dünyada ilk beşe falan giriyoruz. Enflasyonu yükselten tüm sebeplerin geride kaldığını düşünüyorum. Enflasyon gerilemeye başladı. Bu gerileme sadece uzun süredir kullandığımız baz etkisinden değil, aldığımız tedbirler, uyguladığımız politikaların etkisiyle. Yüksek faizlerle enflasyonun düşürdüğümüz noktada müthiş bir cari açık verdiğimiz dönemler. Artık aynı şeyleri yaparak farklı sonuç almanız mümkün değil.” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kavcıoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun “Doları baskılamak için kamu bankaları birbirine dolar-TL al sat yapıyorlar” dediği yasa dışı işlem iddiasına da yanıt verdi.

    Şahap Kavcıoğlu, “Sayın Kılıçdaroğlu’nun bence biraz bu bilgileri kim getiriyorsa danışmanlarını daha iyi seçmesi lazım. Daha doğru bilgilerle donatılması gerekir diye düşünüyorum. Ülkeyi yönetmeye talip olan insanların söyleyeceği şeyler değildir. Arka kapı niye oluyor, yani işlemin türü her şeyi belli. Sattığınız paranın piyasaya girmesi lazım ki kurun üzerinde etkisi olsun kamu bankasına o parayı sattırıyorsunuz ama özel bir bankaya bu parayı piyasaya müdahale gibi olur sattıramazsınız, o gün yapılan şey bu.” sözlerini kullandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow