hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Kıdem tazminatına devlet güvencesi: Kimler alabilir? Nasıl hesaplanacak?

    KAYNAKCNN TÜRK

    2 milyon 250 bin kişiyi ilgilendiren EYT düzenlemesi bu hafta meclise geliyor. EYT'de en çok merak edilen başlık da kıdem tazminatı. Emekli olup çalışmaya devam edenler kıdem tazminatı alacak mı ve nasıl hesaplanacak? CNN TÜRK muhabiri Merve Tokaz, Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz ile değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz, EYT düzenlemesinde kıdem tazminatı hakkında şu ifadeleri kullandı;

    KIDEM TAZMİNATINDA NE KADAR MAAŞ ALINACAK?

    “Kıdem tazminatı ile ilgili EYT üzerinden emekli olanlar tazminat hakkediyor. Çünkü 1475 sayılı iş kanunumuzda bunun maddesi açık. ‘Kıdem tazminatında ne kadar maaş alınacak?’ bu en çok sorulan soru. 2022 senesinde kıdem tazminatının taban ve tavan rakamı var. 2022 senesinde taban 6471 TL, tavan 15371, 40 TL oldu. Ama 2023’te asgari brüt ücret 10 bin lira olduğu için tabanı 10 bin lira oldu. Tavan rakamı direkt memur maaşı katsayısı üzerinden değerlendirildiği için bu rakam tahmini 18 bin lira olacak."

    NASIL HESAPLANACAK VE YAN ÖDEMELER NELER? 

    "Kıdem tazminatının nasıl hesapladığı ile ilgili çalışılan yıl, brüt maaş ve eklentiler üzerinden değerlendirilir. Örnek olarak 10 yıllık bir personel, 15 bin lira brüt rakamı varsa 150 bin lira alacak. Ama bunun ile ilgili eklenti dediğimiz diğer yan ödemeler var. Bu yan ödemeler nelerdir? Bunlar ikramiye, temettü, devamlı ödenen prim, kasa tazminatı, unvan tazminatı, imza tazminatı, yemek yardımı, gıda yardımı, aile yardımı, yakacak yardımı, çocuk yardımı, eğitim yardımı ve yıllık izin harçlığı aynı şekilde buradaki eklentilere ekletilip giydirilmiş ücret edecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bunun ile ilgili kıdem tazminatını sayın bakanımız devlet güvencesi olarak söyledi. Kıdem tazminatını işveren veriyor. Devlet tarafından işverenlere gelen kredi garanti fonu üzerinden kıdem tazminatı işverenlerle yapılacak sözleşmede bu paralar ödenecek."

    SÜREÇ NASIL OLACAK?

    "Kıdem tazminatı işveren sorumluluğundadır. İşçinin işten emeklilik nedeniyle mutlaka çıkışını alması lazım. İşçi işten emeklilik nedeniyle çıkışını verecek. Eğer isterse aynı işyerinde çalışmaya devam edebilir. Ozaman da sosyal güvenlik destek primi ödemesi yapılacak. Yine işverenin insiyatifinde bu. İşveren ile anlaşırsa o işyerinde sosyal güvenlik destek primi üzerinden çalışmaya devam edecek. İşveren bunun ile ilgili bankaya gidecek. Banka üzerinden kredi garanti fonu ile ilgili bir başvuru yapacak. Eğer bütçesi müsait değil ise. Kıdem tazminatları işçinin hesabına yatırılacak. Sayın bakanın demiş olduğu devlet güvencesinde dediğimiz olay bu. Yani işçi ile işveren arasına devlet girmiş olacak. Art niyetli olupta işveren bu parayı işçiye vermezse diye burada direkt hesaba yatırılması zaruriyeti girecek. Yasa taslağı da meclise gelince bunun ile ilgili bazı şeyler detaylandırılmış olacak."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow