hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Konut kiralarını düşürecek adımlar

    KAYNAKCNN TÜRK

    Aşırı yüksek kiralar vatandaşları zor durumda bırakıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki fahiş kira fiyatları ev bulmayı zorlaştırıyor. Merkez Bankası Enflasyon Raporu'nda bu duruma dikkat çekerek, kiraları düşürecek önerilerde bulundu. Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras detayları anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası, ev kiralarında yaşanan yüksek fiyat sorununa ilişkin çözüm tavsiyelerini sıraladı. Enflasyon Raporu'nda sosyal konut, hisseli kiracılık, kurumsal kiralama ve vergilendirme gibi tavsiyeler yer aldı.

    Gayrimenkul Uzmanı Sühran Aras konuyla ilgili, “Artık boş konut vergisi alınması gündemde. Tapu Kadastro böyle bir çalışma başlattı, e-devlet üzerinden kiracı ve ev sahibi kontrat yapacak, bölgenin envanteri çıkacak, vergi kayıpları engellenecek” ifadelerini kullandı.

    Aşırı yüksek kiralar vatandaşları zor durumda bırakıyor. Özellikle büyükşehirlerdeki fahiş kira fiyatları ev bulmayı da zorlaştırıyor. Peki Merkez Bankası’nın kira sorunlarına karşı getirdiği öneriler ne anlama geliyor?

    Konut kiralarını düşürecek adımlar

    “Kamu arazilerine yapılan toplu konutlarda bir kısmının satış yerine sadece kiralık amacıyla kullanıma açılması hedefleniyor. Bu tabii ki arzı artıracak önemli etmenlerden bir tanesi olacaktır.”

    Merkez Bankası tarafından konut piyasasının sağlığı açısından arzın önemli bir şekilde dengeli tutulmasına da dikkat çekildi.

    “Kurumsal kiralamalar gerçekleştirmek hedef özel şirketleri de bu işe adapte edebilmek özel şirketlerin işin içerisine katılması sermaye kurumuna bağlı aracıları ile birlikte hissedar olmaları sağlanacak.”

    Bunun yanı sıra yüzde 25 kira artış sınırına da değinen Merkez Bankası, kira artışlarında bu orana uyulma oranının düşük olduğuna vurgu yaptı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow