hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    380 yıllık 'lale çılgınlığını' geride bırakan Bitcoin tarihin en büyük yatırım balonu oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Bir tarafta vergi tartışması, bir tarafta yıl başından bugüne kadar değerinin yüzde 1600 artması Bitcoin'i ekonomi dünyasının en popüler konularından biri yaptı. 380 yıllık lale çılgınlığını bile geride bırakarak tarihin en büyük yatırım balonu olan Bitcoin için Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Bu spekülasyondan uzak durulmalı" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yıl dolar karşısında değeri yüzde 1655 artan ve 17 bin doların üzerine çıkan Bitcoin tartışması büyüyor. Chicago Borsası'nda işlem görmeye başlayan Bitcoin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok tartışılıyor.

    Maliye, SPK ve Merkez Bankası'nın Bitcoin benzeri kripto paranın ismini koymaya çalıştığı haberleri yazılı basında yer alıyor. Diğer tarafta ise MHP'nin Bitcoin'e karşı Türkcoin önerisi geliyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, Varlık Fonu destekli yerli dijital para birimiyle güvenli dijital para transferinin sağlanabileceğini öne sürdü.

    Türkiye'de Bitcoin'den para kazanan gelir vergisi ve KDV ödeyebilir

    O ülke Bitcion ile ticareti yasakladı

    Şimşek'ten 'uzak durun' mesajı

    Son olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Bitcoin konusunda bir açıklamada bulundu. Şimşek, sosyal medya hesabından, "Bitcoin finans tarihinin en büyük balonu olan lale çılgınlığını geçmiş. Bu spekülasyondan uzak durulmalı. Bitcoin fiyatı aniden aşırı derecede yükselebileceği gibi daha sonra da çöküşe geçebilir" diye yazdı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimşek'in atıfta bulunduğu lale çılgınlığı olayı 1600'lü yıllarda Hollanda'da ortaya çıkmıştı. O dönem lale soğanı fiyatları önce müthiş bir hızla yükselmiş ardından sert düşüş yaşamıştı. 

    Zeybekçi'den 'Saadet Zinciri' benzetmesi

    Bir diğer uyarı da Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'den geldi. Zeybekçi Bitcoin'i 'Saadet Zinciri'ne benzetti.

    Convoy Investments’in araştırmasına göre 1634-1637 yılları arasında gerçekleşen ve tarihin en büyük yatırım balonu olan Lale çılgınlığı 380 yılın ardından tahtını Bitcoin’e kaptırdı. Gazete Habertürk'ün haberine göre şirketten yapılan açıklamada Bitcoin’in fiyatının sadece bu yıl 17 defa yükseliş rekoru kırdığı, kırılan rekor sayısının son üç yıllık dönemde 64’e ulaştığı belirtildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow