hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Luc Frieden: Pandemi sonrası savaş şok yarattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Avrupa Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Luc Frieden, Antalya Diplomasi Forumu ve TOBB'da temaslar gerçekleştirmek üzere Türkiye'deydi. Freiden, Rusya-Ukrayna savaşının kürsel ekonomide pandeminin ardından ikinci bir şok etkisi yarattığını belirtti. Frieden, bu tablonun Türkiye-Avrupa Birliği ticari ilişkilerini daha da geliştirmesi gerektirdiğini de ortaya koyduğunu belirtti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAVAŞIN KÜRESEL EKONOMİYE ETKİSİ

    "Bunun gerçekten Avrupa ve dünya ekonomisi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağını düşünüyoruz. Tam pandemiden çıkarken ekonomiye yeni bir şok vurmuş oldu." Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının küresel ekonomiye etkisini böyle değerlendirdi. Avrupa Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği Başkanı Luc Frieden, aralarında CNN TÜRK'ün de olduğu bazı televizyon ve gazetelere konuştu.

    "TÜRKİYE AB EKONOMİDE YOĞUN DİYALOĞA GİRMELİ"

    Luc Frieden, ardından ''Biz ilk kez yaptırımlara onay verdik. Çünkü bu sefer kural temelli uluslararası düzene Rusya tarafından bir saldırıda bulunuldu. Bu tablo, ithalat ve ihracat yaptığımız ülkeleri de çeşitlendirmemiz gerektiğini de gösterdi'' dedi. Ve sözü Türkiye ile ticarete getirdi. "Bence Rusya-Ukrayna savaşından bağımsız olarak da Türkiye ve AB yoğun diyalog içine girip ekonomide nasıl bir geçiş sağlayabileceğini görüşmeli. Özellikle de yenilenebilir enerji açısından. Ve sadece tek bir ülkeye petrol ve doğalgaz bakımından daha az bağımlı olma konusunu görüşmeli. Tabii şu da çok net ki bir gecede doğrudan yenilenebilir enerji ile ilgili ticarete geçemezsiniz ama biz Türkiye'nin hali hazırda bu konuda çok şey elde etmiş olduğunu da öğreniyoruz" diye konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "YEŞİL- DİJİTAL EKONOMİDE DAHA YAKIN ÇALIŞABİLİRİZ"

    Peki, Türkiye ile daha yakın ekonomik ilişiklerde somut olarak nasıl bir adım atılabilir? Frieden, "Farklı ülkelerden aldığımız ürünleri tespit etmeliyiz önce. Daha yeşil ve dijital ekonomi için gereken alanlar daha yakından çalışabileceğimiz alanlar. Yenilenebilir enerji, elektrikli araçlar ve hizmetler alanı bizim daha fazla çalışabileceğimiz alanlar arasında. Türkiye coğrafi anlamda diğer mal tedarikçilerine kıyasla AB'ye daha yakın konumda. Dolayısıyla bu da bizim daha fazla çalışabileceğimiz alanlar için teşvik olmalı" yanıtını verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow