hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Maaşı yatmayan EYT'liler ne yapmalı?

    EYT başvurusunda bulunduğu halde emekli aylığı bağlanmayan pek çok kişi var. Peki bu durumun sebebi ne? Bir an önce emekli olmak isteyen kişiler nasıl bir yol izlemeli? CNN TÜRK Muhabiri Emel Telli ve kameraman Ümit Sertabiboğlu, SGK Uzmanı Emin Yılmaz’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 1 milyon 900 bin kişi EYT kapsamında emekli olmuş, hayaline kavuşmuştu. Ancak "maaşım hala bağlanmadı" diyenler de var.

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz konuyla ilgili, “1 milyon 665 bin kişi SSK üzerinden hak etmiş emekliliği, Bağ-Kur üzerinden 88 bin 650 kişi, emekli sandığından ise 496 bin kişi emekli olmuş. Bağ-Kurlularda maaşın yatmaması sorunu olabiliyor. Onunla ilgili olarak bunun net cevabı Genel Sağlık Sigortası borçları oluyor. İsteğe bağlı sigorta bir dönem oluyor. SSK’lılarda ise hizmet gün çakışması oluyor. Yani siz bir iş yerinde 30 gün SSK’lı çalışıyorsunuz. 7 gün de başka bir iş yerinde çalışırsınız. Toplamda 37 gün hizmet görünür ama SGK sisteminde o 7 gün düşer ve 30 gün hizmet görünür. Ve prim günü eksik kalır” ifadelerini kullandı.

    Maaşı yatmayan EYTliler ne yapmalı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki bu durumda kalan vatandaşlar ne yapabilir?

    “Bu durumda yapılabilecek olan şey borçlanma başvurusu yapmaktır. Askerlik, doğum gibi 11 ayrı borçlanma türü mevcut, tabi burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, son 7 yılda 3,5 yıl kuralı. Yani siz en son Bağ-Kurluysanız 10 üzerinden çalıştıysanız ama hizmetlerinizin çoğu 3,5 yıl üzerinde SSK’lı olarak çalıştıysanız SSK şartlarına göre. Ama son Bağ-Kurluysa ve Bağ-Kur üzerinden prim yatırdıysanız oradaki SSK emeklilik şartı iptal oluyor, Bağ-Kur öne geçmiş oluyor.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow