hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası için yabancı yatırım banka analizi

    Yeni ekonomi yönetiminin politikaları ve Merkez Bankası'nın sıkılaştırma adımlarıyla Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primindeki düşüş sürüyor. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın enflasyon raporu sunumuna dair yabancı yatırım bankalarının analizlerinde, "Enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceğine" yönelik kararlılık vurgusu öne çıktı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın son enflasyon raporu sunumundaki ifadelerinin yine enflasyonla mücadele konusundaki kararlılığı ortaya koymasıyla, Türkiye’nin kredi risk primindeki gerileme yeniden hız kazandı.

    Mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan Türkiye’nin risk primi, 3 Kasım Cuma günü 365 baz puan civarına inerek son 2 yılın en düşük seviyesini gördü.

    Bu çerçevede; yabancı yatırım bankaları, Erkan’ın 2 Kasım’daki enflasyon raporu sunumuna dair analizlerinde, "Enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceği" kararlılığına vurgu yaptı.

    Merkezi ABD’de bulunan yatırım bankası Morgan Stanley'nin haftalık raporunda, Türkiye’nin ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.

    Buna göre; son Para Politikası Kurulu karar metinleriyle uyumlu olarak yapılan iletişimin güçlü bir şekilde enflasyona odaklanıldığını gösterdiği kaydedildi.

    Raporda Erkan’ın "Enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkılaştırma adımlarının devam edeceği" sinyali verdiği, ancak politika faizinin seviyesine ilişkin olarak ileriye yönelik spesifik bir yönlendirmede bulunmadığı belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD’li çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Citibank’ın raporunda ise, Merkez Bankası'nın 2023 ve 2024 sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 36'ya yükselttiği kaydedildi.

    Revize edilen 2023 sonu enflasyon tahmininin genel olarak piyasa beklentisi ile uyumlu olduğu, 2024 için belirlenen tahmin patikasının da üst sınırının olası enflasyon eğilimini daha gerçekçi bir şekilde temsil ettiği vurgulandı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow