hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası’ndan eylül ayı enflasyon değerlendirmesi

    Enflasyon rakamları 3 Ekim'de geldi. Ardından Merkez Bankası da Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı. Buna göre gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları devam ediyor. Otomobil fiyatları yataya yakın seyretti. Ancak beyaz eşya ve mobilyada yüksek fiyat artışları devam etti. En dikkat çeken başlıklar arasında ise hizmet grubundaki güçlü fiyat artışlarının genele yayılan bir şekilde devam etmesi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüketici fiyatları eylül ayında yüzde 4,75 oranında, yıllık enflasyon 2,59 puan artışla yüzde 61,53 oranında yükseldi. Peki rakamlar ne söylüyor? Merkez Bankası da Eylül Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunu yayımladı.

    Raporda göre gıda grubunda genele yayılan fiyat artışları devam etmekle birlikte, aylık fiyat artışı ekmek ve tahıllar ile sebze fiyatları öncülüğünde son iki aya kıyasla yavaşlama kaydetti. Otomobil fiyatları yataya yakın seyretti ancak beyaz eşya ve mobilyada yüksek fiyat artışları devam etti.
    Hizmet grubunda ise güçlü fiyat artışlarının genele yayılan bir şekilde devam ettiği belirtildi.

    Merkez Bankası’ndan eylül ayı enflasyon değerlendirmesi

    Merkez Bankası, Türk lirasında yaşanan değer kaybı, ücret artışı ve vergi düzenlemeleri kaynaklı gecikmeli etkilerin zayıfladığı, aylık fiyat artışlarının hizmetler ile alkol-tütün dışında kalan gruplarda yavaşladığını vurguladı.

    Eylül ayında üniversite ücreti, okul servisi ve yurt ücreti gibi eğitimle bağlantılı kalemler yüksek fiyat artışları ile öne çıkarken kirada süregelen yükseliş eğilimi güçlendi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası’ndan eylül ayı enflasyon değerlendirmesi

    Merkez Bankası, enerji grubu fiyat artışında başta ham petrol olmak üzere enerji emtia fiyatlarındaki gelişmelerin etkili olduğuna dikkat çekti.

    Üretici yıllık enflasyonu ise temelde enerji fiyatları kaynaklı baz etkisiyle düşüş gösterdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow