hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Merkez Bankası’ndan yeni adım!

    Merkez Bankası ilk kez ticari gayrimenkul fiyat endeksi yayımlamaya başladı. Yapılan ilk hesaplamaya göre, ticari gayrimenkul fiyat endeksi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 98,2 arttı. Dükkan, ofis ve konut fiyatlarındaki son durum ne?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Merkez Bankası ticari gayrimenkul fiyat endeksi yayımlamaya başladı.

    Konuyla ilgili blog yazısına göre, Türkiye için oluşturulan endekste, veri kaynağı olarak gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından bankalar için düzenlenen değerleme raporları kullanıldı.

    Yapılan ilk hesaplamaya göre, ticari gayrimenkul fiyat endeksi dördüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 98,2 arttı. Çeyreklik artış ise yüzde 12,5 oldu.

    Hesaplamalarda dükkan fiyat endeksi de yer aldı. Buna göre yıllık artış yüzde 98,9 olurken, ofis fiyat endeksi ise yüzde 94,2 arttı.

    Yazıda, '2023 yılı başından itibaren konut fiyatlarındaki göreli yüksek artış yavaşlıyor' tespitinde bulunuldu ve "2023 yılı 4. çeyrekte ticari gayrimenkul fiyat endeksi yıllık olarak yüzde 98,2 oranında artış gösterirken, konut fiyat endeksi yıllık olarak yüzde 75,5 oranında artıyor" denildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazıda, endekslerdeki yıllık değişimlere bakıldığında, 2021'in 3. çeyreğinden sonra ofis fiyatlarının daha yüksek oranda arttığı, geçen yılın son çeyreğinde ofis fiyatlarındaki artışın dükkan fiyatlarındaki yükselişin bir miktar altına gerilediği bildirildi.

    "Son 2 yılda ofis fiyatları lehine görülen bu ayrışmayı, pandemi etkilerinin geçmesiyle ofislere dönüş eğiliminin toparlanması ve konut fiyatlarındaki artışın ikame özelliği nedeniyle, ofis fiyatları üzerine çapraz fiyat etkisi sürüklemiş olabilir" denildi.

    Değerleme raporları gayrimenkulün yaş, alan, konum, yapı kalitesi ve benzeri karakteristik özellikleri ile değerleme uzmanının gayrimenkule ilişkin parasal değer tespitini içeriyor.

    Ticari gayrimenkul sınıflaması altında arsa, dükkân, ofis, tarla, sanayi tesisi ve benzeri birçok türde gayrimenkul yer alıyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow