hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Mevduat faizlerinde yön ne?

    KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

    Geçtiğimiz yılın son aylarında yüzde 50’yi geçen mevduat faizleri ocak ayı itibarıyla düşüşe geçmişti. Hatta bazı bankalarda mevduat faizleri yüzde 40 seviyesinin altına sarkmıştı. Şubat ayının ortalarına doğru gelindiğinde mevduat faizlerinde yön ne? Bazı bankalar neden daha yüksek faiz veriyor? Kur korumalı mevduatta son durum ne? Merkez Bankası'nın adımları ile tutar düşüşü yüzde 43,9'u buldu. Nasıl değerlendirilmeli? Seçimlere kadar ekonomide olası senaryolar neler? Detayları Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi aktardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomist Prof. Dr. Abdulkadir Develi detayları şu ifadelerle aktardı;

    Kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi yönetimi durumu söz konusu. Oradaki yüksek miktarda meblağının döviz talebi oluşturmadan, TL varlıklara yönlendirilmesi öncelik taşıyor. Bu bağlamda politika faizlerin çok hızlı artması, şahin politikalarla beraber mevduat faizleri %50 üzeri gelmişti.

    Fakat burada önemli olan kredi talebinin canlı olması gerekiyor. Siz krediyle aldığınızı bir şekilde pazarlayabilirsiniz ve bankalar bundan kar elde etsin. Burada kredi maliyetlerinin artmasından dolayı bir kredi talebini bir düşüş durumu söz konusuydu ve bu düşüşe bağlı olarak mevduat faizlerini bir gerileme durumu söz konusu oldu.

    Bu dövizdeki dalgalanma da bu noktada takip ediliyor. Yani burada yatırımın şunlar emin olmak istiyor; artık döviz öngörülebilir bir seyir içerisinde ve bu noktada ikna olmak istiyor. Son süreçte bakıldığı zamanda dövizdeki artış seyrinin enflasyonu mukayese ettiğimizde enflasyonun arkasında olduğunu görüyoruz.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolayısıyla bu yatırımcı açısından bir ikna durumu aynı zamanda. TL mevduatları olan talebi de bu noktada daha da canlandıracaktır diye düşünüyorum.

    Kur koruma mevduattan gelen, çözümlerle ortaya çıkan meblağının nereye gideceği yönetilmesi bu noktada önemliydi.

    Bir miktarın biz burada dövize gittiğini görüyoruz ki, son süreçte Merkez Bankası’nın brüt rezervlerinde de bir azalış durumu söz konusu. Hafif bir dolarizasyon süreci şu noktada var. Dövizdeki öngörülebilir seyrin devamıyla daha da azalacaktır.

    Gelmiş olduğumuz süreçte ise özellikle tekrar kredi hacminde genişlemeye dair veriler gelmeye başladı. Ticari kredilerle bir genişleme durumu söz konusu. Tüketici kredilerinde bir artış durumu bu hafta itibariyle başlamış vaziyette. Bu ne anlama geliyor?

    Artık tüketici kredilerde bir talep var. Peki neden bu talep oluştu? Yani yıla bakıldığı zaman işte yıl itibariyle enflasyon projeksiyonlar da bunun etkili. Orada elbette ve bu noktada tekrar tüketici kredilerine bir artış bir talep durumu söz konusu oluştu. Bu da aynı zamanda mevduat faizlerin de yukarı çıkması noktasında şu an için bir baskı oluşturuyoruz.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow