hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika! Nisan ayı enflasyonu açıklandı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    TÜİK Nisan ayı enflasyonunu açıkladı. Yıllık enflasyon yüzde 43,68 oranında arttı. Açıklanan rakamlarla birlikte yıllık oran son 16 ayın en düşük seviyesi oldu. Bakan Nebati, enflasyonun 6 aydır düşüşte olduğuna dikkat çekerek "yaklaşık 42 puanlık düşüş sağlamış olduk" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyon nisanda aylık bazda yüzde 2,39 artarken yıllık bazda yüzde 43,68'e geriledi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) değişimi bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,21, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 43,68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,20 olarak gerçekleşti.

    Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 13,82 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 66,62 ile sağlık oldu.

    Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla, 24 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 113 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

    ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ (B) YILLIK YÜZDE 48,02, AYLIK YÜZDE 2,74 OLDU

    İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,74, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,02 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 62,48 olarak gerçekleşti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NEBATİ: ÜST ÜSTE 6 AYDIR AZALIYOR

    Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati TÜFE rakamlarına ilişkin değerlendirmesinde verinin 6 aydır düşüşte olduğuna dikkat çekti.

    Nebati sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Nisan ayında yüzde 2,39 artış kaydetmiş ve yıllık enflasyon üst üste 6 aydan bu yana azalarak yüzde 43,68 seviyesine gerilemiştir. Bu gerçekleşme ile birlikte geçtiğimiz yıl Ekim ayında yüzde 85,5 ile tepe noktasına ulaşan TÜFE enflasyonunda yaklaşık 42 puanlık düşüş sağlamış olduk.

    Aynı dönemde Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) de aylık bazda yüzde 0,81 artış kaydetmiş ve yıllık bazda yüzde 52,11’e gerilemiştir. Böylece, geçtiğimiz yıl Ekim ayında 72,2 puana kadar yükselen ÜFE-TÜFE arasındaki makas iyice daralarak tek haneli seviyelere gerilemiştir.

    Manşet enflasyonundaki gerileme ve ÜFE-TÜFE arasındaki makasın giderek kapanmaya devam etmesi, enflasyon beklentilerini de olumlu etkilemektedir.

    Tüm dünya resesyon endişeleri ve istihdam kayıpları ile boğuşurken, bizler üretimden, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonla mücadelemize kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Enflasyon ile kararlı mücadelemizin bir sonucu olan bu hızlı gerilemenin, önümüzdeki aylarda da devam etmesini ve yıllık enflasyonun bu yıl içinde çok daha düşük seviyelere gerilemesini bekliyoruz." dedi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow