hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomotiv ithalatına teminat şartı

    Otomotiv sektöründeki ithalatçılar ve bayisi konumundaki mükelleflere teminat zorunluluğu getirildi. Buna göre otomotiv ithalatı için 66 milyon lira teminat şart.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "vergi usul kanunu genel tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

    Bu kapsamda belirli bir taşıt markasının distribütörü niteliğinde bulunmayan bireysel ithalatçı mükellefler ve bunların bayileri teminat uygulaması kapsamına alındı. Kapsamda bulunan mükellefler, ithalat yapabilmek için 66 milyon lira teminat vermek zorunda olacak.

    Münferit ithalatçıların, ithalatta özel tüketim vergisi ödemeksizin işlem yapabilmeleri için bir belge taşımaları gerekiyor. Tebliğle o belgenin alınabilmesine dair şartlar da belirlendi.

    Buna göre, bu ithalatçıların, asgari 5 milyon lirası ödenmiş sermayeye sahip olmaları, belge için başvuru tarihinden önce en az üç takvim yılı boyunca motorlu araç ticaretiyle iştigal etmiş olmaları ve asgari beş işçi veya personel çalıştırmaları gerekecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İthalatçıların, haklarında son 5 yıl içinde sahte belge kullanıldığına dair yasal işlem ya da usülsüz ithalat tespiti varsa bu belgeyi alabilecek. Otomotiv ithalatçısının belge talep tarihi itibarıyla vergi borcu bulunmaması kriterini taşımaları gerekecek.

    Teminat verme konusunda yükümlülüğü bulunan mükellefler para, bankalar tarafından verilen süresiz ve şartsız teminat mektupları, sigorta şirketleri tarafından verilen süresiz ve şartsız kefalet senetleriyle devlet iç borçlanma senetleri veya bu senetler yerine düzenlenen belgeleri teminat olarak verebilecekler.

    Tebliğ, önümüzdeki ayın başında yürürlüğe girecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow