Pert araçta hasar sınırı yüzde 60 oldu

KAYNAKCNN TÜRK

Yeni sigorta düzenlemesiyle birlikte artık hasar gören araçların onarım maliyeti, aracın piyasa değerinin yüzde 60'ını aşmadıkça, sigorta şirketleri bu araçları perte çıkaramayacak. Böylelikle büyük bir pazar haline gelen pert araç kullanımının önüne geçilecek. Detaylar, CNN TÜRK ekibinden Arife Yılmaz'ın haberinde.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Yeni düzenlemeye gidildi. Pert araçta hasar sınırı değişti.

Sigorta Uzmanı Arzu Bağcı konuyla ilgili, “Pert araçta hasar sınırı önceden yüzde 30’la 40 arasında değişiyordu. Örnek verecek olursak 1 milyon liralık bir aracın 300 bin liralık bir hasarı olduğunda sigortalı talep ederse, ‘ben bu aracı artık kullanmak istemiyorum’ derse sigorta şirketleri yüzde 30 oranında aracı perte çıkarıyordu” ifadelerini kullandı.

Pert araçta hasar sınırı yüzde 60 oldu

Ancak yeni düzenlemeyle bu oran değişti aracın perte çıkması için hasar aracın satış bedelinin yüzde 60'ını geçmesi gerekiyor.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bağcı, “Artık 1 milyonluk bir aracın yüzde 60'ı hasarlıysa yani 600 bin lira ve üzerinde bir hasar varsa araç için pert kararı çıkacak. Öncelikle aracın onarım ve tamire gidilmesi yönünde amaç gözleniyor” şeklinde konuştu.

Pert araçta hasar sınırı yüzde 60 oldu

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ağır hasar kriterlerinde yaptığı düzenlemede bir diğer noktada aracın onarım ve tamirine experler karar verecek.

Arzu Bağcı, “Tabi ki eğer sigortalımız bundan önce sigorta şirketleriyle bu süreci yürütüyordu. Sigorta şirketi ile sigortalı arasında farklı yöntemlerle bu süreç ilerletiliyordu. Şu anda bu süreç içinde bu araçların perte çıkarılması artık experler aracılığıyla gerçekleşecek” dedi.

Pert araçta hasar sınırı yüzde 60 oldu

Sigorta şirketleri ve sigorta eksperleri tarafından yapılan işlemlerin takibi ise, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi aracılığıyla yapılacak. Yeni sistem 1 Temmuz 2025 itibarıyla resmen uygulanmaya başlayacak. Hedef, pert araç pazarını daha şeffaf, kontrollü ve denetlenebilir hale getirmek.

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow