hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Son dakika: Fed faiz kararını açıkladı!

    Son dakika haberine göre; ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini 50 baz puan artırdı. Fed, politika faizini 50 baz puan artırdı. Bununla beraber Fed faiz aralığını yüzde 0,25-0,50 düzeyinden yüzde 0,75-1 seviyesine yükseltmiş oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FED'in faiz artırıp artırmayacağı konusu merak ediliyor. Amerika FED kararı tüm Dünya'da merakla araştırılıyor. FED'in faiz kararı karşısında dolar, altın, bitcoin, kripto para birimlerinin seyri ne yönde olur? İşte FED kararı belli oldu mu sorusu yanıtı...

    FED kararını açıkladı mı?

    ABD Merkez Bankası, politika faizlerine ve varlık alımlarının azaltılmasının hızlanmasına ilişkin kararını bu akşam saatlerinde açıklayacak. ABD Merkez Bankası FED'in bugün 2000 yılından bu yana ilk kez 50 baz puanlık bir faiz artırımına gitmesi bekleniyor. 

    FED faiz artırırsa dolar ne olur?

    Piyasalar özellikle 21 Nisan'daki Powell açıklamasından bu yana mayıs ve haziran aylarındaki faiz artırımlarını fiyatlamaya başladı. Altının ons fiyatı söz konusu tarihten bu yana yüzde 4 değer kaybetti ve 1870 dolara geriledi. Bugün ise yatay bir seyir izleyerek güne başladı. Öğleden sonra ise ons fiyatı yüzde 0.2'lik düşüşle 1864 dolara düştü. Benzer şekilde son 1 ayda doların ana para birimleri karşısındaki performansını gösteren dolar endeksi de yüzde 5 yükseldi. Endeks böylece 103.93 ile Aralık 2002'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu süreçte Euro/dolar paritesi de 1.05'in altına gerileyerek 5 yılın en düşük seviyesini gördü. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dolar küresel olarak güçlenirken TL'deki değer kaybı sınırlı oldu. Dolar/TL son 1 ayda yüzde 1 yükseldi. Dolar/TL'de bu sabah yüzde 0.1'lik bir artış yaşandı ve 14.84 aşıldı. Ancak öğleden sonra dolar 14.80 liranın altına geriledi.

    Analistler beklentilere paralel bir şekilde 50 baz puanlık faiz artırımının gelmesi durumunda halihazırda fiyatlamaların yapıldığını ve bunun dolar ve altında önemli bir harekete yol açmayacağını belirtti. 

    Faiz artırma sinyali gelmişti 

    Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, Fed'in 2022'nin sonlarına doğru Fed'in faiz artırmayı düşünebileceğini ve enflasyonun merkez bankasının ana hedefi olduğunu söylemişti. Powell, enflasyonda yaşanan yükselişin tedarik sıkıntılarından kaynaklandığını ve büyük ihtimalle geçici olacağını söylemişti. Fed'in ilk faiz artırımını 2022'nin sonunda yapmasını beklediğini söyleyen St. Louis Fed Başkanı James Bullard, 2022 yılı boyunca %2,5-3 arasında oluşacak yüksek enflasyonun faiz artırımı için gereken şartları sağlayacağını dile getirmişti.

     Bloomberg anketine katılan ekonomistler Fed’in hem mayıs hem de haziran toplantısında toplantısında 50’şer baz puanlık faiz artışına gideceğini öngördü. Ankete katılan 48 ekonomist Fed’in Aralık ayına kadar faizi yüzde 2.25-2.5 aralığına çıkartacağını tahmin etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    FED FAİZ KARARINI AÇIKLADI

    Küresel Piyasalar Fed'in alacağı aksiyona odaklanmıştı. Fed bekleneni gerçekleştirdi ve faizi 50 baz puan artırarak yüzde 1 seviyesine yükseltti. Bir süredir piyasalarda fiyatlamalar gerçekleşirken Euro/dolar paritesi gerilemiş, altın da düşüş göstermişti.

    22 YIL SONRA BİR İLK GERÇEKLEŞTİ

    Fed son yaptığı Faiz artırımıyla birlikte 2000 yılından bu yana gerçekleşen en büyük faiz artışını yapmış oldu. Fed, 2018'den bu yana da ikinci kez faizi artırdı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow