Son dakika... Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'den önemli açıklamalar

Son dakika haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir televizyon programında canlı yayında açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati "Haziran 2023'te seçimlere giderken enflasyonda tek haneli rakamları göreceğiz." dedi.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Bakan Nebati'nin açıklaması şu şekilde;

(Kur korumalı mevduatta son durum ne?)

Kur Korumalı Mevduat başlarken, ilk andan itibaren Türkiye'de çok ciddi bir şekilde talebin oluşmasına ve oraya doğru yönelişin ivme kazanarak başlamasına neden oldu.

Günlük 10 milyar lira civarında bir giriş oldu 5 günlük süre içerisinde. Zamanla farklı bir noktaya geldi. İlk gün yüzde 10’lar civarında döviz bozma varken, bugün ulaştığı miktar yüzde 49’dur.

Önce bireyseller, sonra tüzeller, son ve en önemli ayağı da vergi istisnası ile 31 Aralık'a kadar kur farklarını istisna etme imkanı sağladık, günlük girişler hızlı bir şekilde dövizi de tetikledi.

2022 tarihi sonunda, Cumhurbaşkanımızın bir yıl uzatma yetkisi var, bu tarihten önce kesme yetkisi de var.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Tutar 10 milyar doları aştı, TCMB imkanlarını genişletmesi ve kurların stabilizasyonu açısından gündemimizde kalmaya devam ediyor, çıkış için optimal noktaya bakılır. KKM'de dövizden dönüşlerin payı %49'a yükseldi.

(Enflasyonla mücadele nasıl olacak?)

Enflasyon yükselişi, lojistik, ulaşım, taşımadaki problemlerin getirdiği yükle ABD'de %7,5, Avrupa'da %5 üzerinde, enflasyon dünyanın temel problemlerinden biri.

1973 krizi sonrasında aynı şeyler yaşandı, enflasyon yükseldi ve özellikle batı ülkeleri ciddi bir şekilde müdahalede bulundular, önce durgunluk ve resesyona gidecek bir durum yaşandı.

Dünya enflasyonu konuşmaya devam edecek, çünkü dünyada ticaret daralmış durumda. Biz kurdan etkiliyoruz, kurdaki herhangi bir değişim fiyatlara yansıyor, böyle bir psikoloji var, bunu kabul etmemiz lazım. Yaza doğru bu seviyenin gevşemesini bekliyoruz. 

Dünya enflasyonu konuşmaya devam edecek, çünkü dünyada ticaret daralmış durumda. Biz kurdan etkiliyoruz, kurdaki herhangi bir değişim fiyatlara yansıyor, böyle bir psikoloji var, bunu kabul etmemiz lazım.

Döviz kurlarındaki fiyatlama bir sonraki adımla yapıldı, spekülatif işlemler yapıldı, yaşanan kur atağı enflasyon üzerinde etkili oldu, bizde temel ayaklar kur ve enflasyondur. Yıl sonu enflasyon beklentimiz %24 civarında.  2023'te seçime enflasyonda tek rakamlı olarak girmiş olacağız. Mayıs 2023'te tek haneli enflasyona ineceğiz.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

(Yastık altı altın sisteminde ne var?) 

Türkiye'de altın bir gerçek, Londra'da da bu soruyu sordular, bizde düğünde altın takıyoruz, adım başı kuyumcu vardır, bu altın yastık altında duruyor, ekonomiye kazandırılması noktasında adımları genişletelim.  Yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması noktasında paydaşları daha etkin hale getirelim. Bunu gerçekleştirdiğimiz zaman altının günlük kullanımında da hem tasarruf aracı hem de kullanımı getirecek bir adım atmış oluyoruz, 5 bin ton. Böyle bir beklentimiz var. Türkiye'de psikoloji çok önemli. 

Bankaları, rafinerileri ve Darphane'yi de işlerin içerisine sokacağız, ama aynı zamanda akredite edilmiş kuyumcular vasıtasıyla da Türkiye'nin her alanına yayılacağız.

Üretim odaklı, istihdamı genişletici ve istikrarı sağlayıcı bir model, bu model Türkiye modeli. Türkiye, coğrafya ve uyguladığı ekonomi politikaları ile özgün bir ülke.

Model değişikliğinde bir sancılı dönem vardır, bu riski aldık, bu riskin temizlenmesi lazım, yatırım, üretim adımları atarken, bu yıl aldığımız riskin bertaraf edilmesi noktasında yolumuza devam edeceğiz.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Ekonomi modeli çerçevesi içerisinde sürdürülebilir hale getirmek, tek problemli alan olan enflasyonu bertaraf etmek, dolar stabil gidiyor, kurda oynaklık en az seviyede, rekabet edilebilir bir kur seviyesi yakalamış durumdayız.

2021 tam bir dengeydi. Yüzde 11 büyüme yakalayan Türkiye cari açığın en düşük olduğu zaman hem de salgında yakaladı. Bunu sürdürebilir bir hale getirmek ve bunun için de enflasyonu bertaraf etmek.

Dolar stabil gidiyor. kurda oynaklık en az seviyede. Piyasa içselleştirdi. İş dünyası da fiyatlamayı ona göre yapmaya başladı. Dengeli büyüme haline getireceğiz. Yüzde 5 oranında bir büyüme... Enflasyonu azdırmasına izin vermeyeceğiz.

İngiltere 11,9 bütçe açığı, Amerika yüzde 10,8 civarı bütçe açığı... Türkiye 3,5 hedef koymuş 2,7'yle kapatmış.

(Londra ziyareti) 

Şeffaf bir insanım, inandığım bir şeyi söylerim, bir şeyi gizlemenin, bunu değiştirmenin bir anlamı yok. Londra'daki toplantılar muhteşem geçti. Sonrasında da katılımcılar olumlu yorumlar yaptı, bir eleştiri gelmedi. Bu sabah Türkiye temsilcileriyle de toplantı yaptım, hepsi ortak dönüş yaptı, Türkiye için olumlu bir algı. Yatırım yapılabilir bir ülke olduğu, büyük bir getiri ile karşı karşıya kalacaklarını ifade ettik, şimdi sonuçlarını göreceğiz, iletişime devam.

Haberin Devamıadv-arrow
Haberin Devamıadv-arrow

Hepsinin ortak dili olumlu bir algı. Beklentileri gördük ne istediklerini gördük. Şeffaflıkla sordular. Biz inanıyoruz. Türkiye'de yapılacak yatırımlarda büyük getiriyle karşı karşıya kalacaklarını. Açıkçası onlar mutlu biz mutlu. Pazartesi-Salı Sayın Cumhurbaşkanımız BAE'de olacak. G20'ye devam edeceğim. Önümüzdeki ay tekrar İngiltere ziyaretimiz var. Onlara açık bir şey söyledim. Kazan-kazan... Uzak Doğu yapacağım.

(Kur korumalı mevduat sistemi)

Piyasayı bir enstrümana kilitlemenin bir amacı yok. Biz bunları zarar vermeyecek şekilde dengeli halde götüreceğiz. Biz şu anda dövizi bozuyoruz dolarize etmiyoruz. TL'nin birinci amacı dövize gitmemesiydi onu engellik olan dövizi Merkez Bankası'na aktarıyoruz. Kırmızı çizgimiz daha yataylaşmak. Yüzde 15'ti döviz bozdurma, 49. Yüzde 49'u geçecek. TL dövize gitmesin bunu engelledik. Mevcut dövizin Merkez Bankası'nda rezerv arttıracak noktaya gelmesini bekliyoruz. Asıl hedefimiz 49-51 şu anda. Yüzde 50'nin üzerine çıksın... Önümüzdeki hafta 55-60'a geçeceğiz.

Türkiye'de 31-32 gün kırık vade diyorlar. KKM'de 100 gün. 3-6-9-12 ay var. Bir de YUVAM'ı açtık. Yurtdışından da geliş başladı. 12 ayla başlıyor. Vadeyi uzatıyor onlar. 6 ay şirketler için neden yaptık. 90 milyar dolar mevduatta hesap var. 6 ay boyunca şirketlerimiz dövizi alıp bloke ediyor. Demek ki nakit atışında aslında ihtiyacı yok. Aslında şirketlerimiz ne kadar güçlü. En önemli kısmı bu. Şu anda 3 aya düşme durumu gündemimizde yok.

Tek sorunumuz enflasyon. Onun da üzerinde giderek sorunu çözeceğiz. Buradaki esnek politikalarımızın hepsi esne ve piyasanın ihtiyaçlarına göre adımlarımızı atıyoruz. Ukrayna-Rusya krizi çözüldüğü an enerji fiyatları üzerindeki etkisi negatif olacaktır aşağı inecektir. Enerji fiyatlarının getirmiş olduğu yük azalacağı için atacağımız adımlar karşısında önümüze bakıyoruz. Şu anda 90 dolar civarında petrol. Nerede ne yapacağımızı bu süreç içerisinde takip ediyoruz.

“Enflasyonla mücadeleyi biliyoruz”

Enflasyon ile kararlılık devam bunu halletmemiz lazım. Enflasyon ile nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. 90’lı yıllarda neler yaşadığımızı biliyoruz ve mücadele yöntemlerimizi geliştirerek bugünlere geldik. İçeride bunu çözdüğümüz zaman kuru kast ediyorum en büyük sorun alanımızı çözüyoruz.

Yüzde 5 civarında büyüme, %24 enflasyon bekliyoruz.   

 

 

 

Sıradaki Haberadv-arrow
Sıradaki Haberadv-arrow