hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir?

    Ekonomiye ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı üç yıllık Orta Vadeli Program açıklandı. Programla birlikte "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" de gündeme geldi. Peki nedir bu sistem? Maaşlara katkısı ne olacak? Detayları CNN TÜRK Muhabiri Serdar Er, SGK Uzmanı Emin Yılmaz’a sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekonomiye ilişkin hedef ve politikaların yer aldığı üç yıllık Orta Vadeli Program açıklandı. Enflasyonun düşürülmesinin yanı sıra refah seviyesinin arttırılması hedeflendi. Bu kapsamda "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" de programda yer aldı.

    SGK Uzmanı Emin Yılmaz sistem ile ilgili, “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi 2. bir emeklilik diye düşünmek lazım, bunu siz çalışma hayatının içindeyseniz devamında emekli olduğunuz zaman maaşınız bir miktar düşüyor. Düştüğü zaman da sizi sosyal olarak ve de aile ekonomisi olarak da bir miktar sekteye uğramış oluyorsunuz dolayısıyla yasa koyucu buradaki refahın arttırılması amaçlı çeşitli yatırım alternatifleri arandı” ifadelerini kullandı.

    Peki ek bir maaş yatması söz konusu mu emekli olduktan sonra, nedir o tamamlayıcı emeklilik tam anlamıyla?

    “Ek bir maaş söz konusu, siz normal şartlarda kıdem tazminatı alabiliyordunuz ama bu finansal sistemde değerlendirdikten sonra belli bir yaş 60 yaş diye öngörülüyor orada sizden kesilen primler vasıtasıyla tekrardan 2. bir emekli maaşı alma hakkına sahip olacaksınız.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi nedir

    Maaşlarda bir kesinti olacak mı, nasıl bir gelir elde edecek memur, memur emeklisi veya diğer çalışanlar?

    “Kamu adına olan emeklilik sistemi orada bir hakkınız olacak yine çalışma hayatının içerisindeyken sizden ufak ufak primler ekstra olarak kesilecek, onlar başka bir sistemde değerlendirilecek oradan da 2. bir emekli maaşı alınacak. Buradaki emekli yaşı şu an için 60 görülüyor Bireysel Emeklilik Sistemiyle, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi arasındaki en büyük farklılık bu zorunlu olacak. Ama Bireysel Emeklilik Sistemi’nde zorunluluk yoktu.”

    Konuyla ilgili yasal düzenlemenin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde çıkarılması hedefleniyor. Belirlenen tarih itibarıyla da Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin yürürlüğe girmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow