hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye ağustosta bütçede fazla verdi! Ekonomik düzelmeye sinyal mi?

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Bütçe, ağustosta fazla verdi. Peki, bütçenin fazla vermesi ne anlama geliyor? Ekonomist Zeki Akıllıoğlu, CNN TÜRK'te yanıtladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, ağustos ayına ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıkladı. Buna göre Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe gelirleri ağustosta 613 milyar 956 milyon lira, giderleri 562 milyar 686 milyon lira oldu. Böylece bütçe ağustosta 51 milyar 270 milyon lira fazla verdi.

    Peki, bütçenin fazla vermesi ne anlama geliyor? Konuyu CNN TÜRK'te değerlendiren ekonomist Zeki Akıllıoğlu, şunları kaydetti:

    Geçen seneye göre ciddi bir artış var ama hem gider yönünde hem gelir yönünde. Önemli olan aradaki fark. Ağustosta bütçe fazlası verdik ancak ocak-ağustos dönemi olarak baktığımız zaman 380 milyarlık açık söz konusu. Her ay bazında bu bazen bazı aylarda bütçede yüksek bütçe performansında vergi gelirlerinin artması ile birlikte ve giderlerin o aya yönelik azalmasıyla birlikte bazen bütçe fazlası görülebilir. Ancak sene sonu rakamları ile bir yorum yapmak daha doğru olur.

    Türkiye ağustosta bütçede fazla verdi Ekonomik düzelmeye sinyal mi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hesapta olmayan büyük bir deprem felaketi yaşandı ülkemizde. Bunun da bütçemize getirdiği büyük bir yük var. Bununla beraber Türkiye'nin zaten milli gelire oranı önemli. Bütçe rakamlarının fazla vermesini milli gelire oranlayarak yorumlamak esas. Çünkü rakam pek bir şey ifade etmiyor aylık. Böyle baktığımız zaman Türkiye'nin 2023 gayrisafi yurtdışı hasılasının 20 trilyonun üzerine çıkması bekleniyor.

    Peki, bu tablo ekonomik düzelmeye sinyal mi? Birinci çeyrek ve ikinci çeyrekteki 4,5 ve 5,5 trilyonluk rakamlar bize bunu söylüyor. 20 trilyon liranın üzerine çıkan bir milli gelir, 500-550-600 milyar bandında gerçekleşmesi beklenen bir bütçe açığının 2023 sonu itibariyle milli gelire oranı yüzde 2,5-3'ler mertebesinde kalacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow