hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Altın, döviz, borsa... Piyasalarda savaş endişesi sürüyor mu? Uzman isim CNN TÜRK'e anlattı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Piyasalar yeni güne nasıl başlıyor? Piyasada savaş etkisi görüldü mü? ABD faiz indirimini erteleyecek mi? Yatırımcıyı bugün neler bekliyor Savaş riski sonrası altında hedef ne? Borsa neden düştü? CNN TÜRK Muhabiri Merve Tokaz, piyasanın merak ettiği soruları Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'e sordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş'in değerlendirmeleri şöyle:

    PİYASADA SAVAŞ ETKİSİ GÖRÜLDÜ MÜ?

    Tabii ki olumsuz bir etkisi oldu ve bekleniyordu zaten bu kadar olumsuz etkisi olması. Ancak biz Ramazan Bayramı dolayısıyla şanslıydık, yani piyasalar kapalıydı. Küresel piyasalar ama bu jeopolitik gerilimi hissetti. Borsada satışlar yaşandı. Emtia fiyatlarında yükselişler yaşandı. Biz iyimser bir açılış yaptık. Haftaya iyimser başladık. Çok beklenen o satışlar görmedik. Dün kâr satışları yine borsa tarafında gördük ama haftanın ilk işlem gününde böyle bir olumsuz süreç görmedik. Ama küresel bazda baktığımız zaman yine altın, gümüş gibi emtialar güçlü. Petrol fiyatları yine yükselişinde devam ediyor. Küresel borsalarda da yine satışlar var. Bu da gerilimin devam ettiğini, risklerin halen devam ettiğini bize gösteriyor. Tabii ki jeopolitik gerilimler belirsizliği beraberinde getirdiği için küresel piyasalar artık şuna odaklanacak; İsrail bir misilleme yapacak mı? Daha sonra İran bir misilleme yapacak mı? Bu süreç ne kadar devam edecek? Bölgesel bir savaş mı çıkıyor? Bu soruların cevabı piyasalarda aranıyor. Özellikle dünyada seçimlerin yoğun olduğu bir döneme de tekabül ediyor. Amerika seçimleri de var malum bu yıl. Burada görev değişikliği olacak mı? Başkan Biden gidip yerine Trump gelecek mi? Trump'ı başkan yapacaklar mı? Burada aslında bir noktada gerilim var, siyasi bir gerilim var yurt dışında. Ciddi bir belirsizlik havası oluştuğunu söyleyebilirim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın, döviz, borsa... Piyasalarda savaş endişesi sürüyor mu Uzman isim CNN TÜRKe anlattı

    ABD FAİZ İNDİRİMİNİ ERTELEYECEK Mİ?

    Merkez bankalarının politikaları küresel ekonomilerde başka başlık, başka bir öneme sahip. Biz yine Ramazan Bayramı tatilindeyken, bayramın birinci günü geçen hafta Amerika'da enflasyon verisi açıklandı ve beklenenden yüksek geldi. % 3.4 beklenirken %3.5 olarak açıklandı. Bu da Fed'in 3 kez faiz indirim olasılığını 1' düşürdü. Burada risk oluşmaya başladı. Tabii Fed üyelerinden de çeşitli açıklamalar geliyor. 'Faiz indirmek için daha erken' gibi açıklamalar geliyor. Bu da doları uluslararası piyasalarda kuvvetlendiriyor. Dolar endeksi 106 seviyesin üzerinde şu anda. Muhtemelen radarına 107 seviyesini aldı. Dolar güçleniyor. Yüksek bir faiz var. Bu da Amerika'nın işine gelmiyor. Çünkü ona da olumsuz yönde etkiliyor. Bir çıkmaza girdi merkez bankaları. Topyekun bütün merkez bankaları enflasyonla mücadele ediyor. Ama sadece faiz arttırarak bir sonuç alamadıklarını da görüyor merkez bankaları. Şimdi bundan sonraki süreçlerde başta Fed ve diğer merkez bankaları o beklenen faiz indirimlerini yapacak mı? Burayı takip edeceğiz ama ciddi bir kaos oluştu, ciddi bir belirsizlik var. Şimdi bir tarafta enflasyonla mücadele eden merkez bankaları var, bir tarafta petrol fiyatları yükseliyor, enflasyonu yükselen, tetikleyen nedenlerden birisi. Burada ciddi bir karmaşa oluştu ve biz haziran ayını görmeden merkez bankaları net bir şekilde karar vereceğini düşünmüyoruz. 2 hafta önce 1 Mayıs itibariyle Fed'in faiz indireceği yönündeydi. Bakın 2 hafta önce. 2 haftada çok şey değişti ve eylüle daha çok var. Ve dolayısıyla eylül bence çok uzak bir ihtimal küresel piyasalar için. Şu anda gözlerimiz 1 Mayıs'ta. Fed 1 Mayıs'ta ne yapacak? Küresel piyasaların genel kanısı faizlerde bir değişiklik yapmayacağına dair. İçeride şu merak ediliyor. Dolar kuru ne olacak? Euro tarafında ne olacak? Mesela euro-dolar paritesi o destek seviyelerini aşağı kırdı. 1.0650 seviyesine kadar geriledi. Ne oldu? Dolara kıyasla euro daha ucuz kaldı. Peki, 2 yıl önce olduğu gibi euro-dolar paritesi 1 seviyesin altına gerilecek mi? Burada da böyle bir ihtimal oluştu. Bu da bir risk mesela. Ya tekrar 1.12 seviyesine gidecek bu yıl, ya da 1 seviyesine tekrar gerilecek. Ama yüzde 50 yüzde 50 bir ihtimali artık fiyat diyor. Ciddi bir belirsizlik oluştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Altın, döviz, borsa... Piyasalarda savaş endişesi sürüyor mu Uzman isim CNN TÜRKe anlattı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    SAVAŞ RİSKİ SONRASI ALTINDA HEDEF NE?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Düğün yapacaklar, altın borcu olanlar ne yapalım? Şimdi karşımızda 2.600 lira seviyesine yakın bir gram altın var. Yüksek ama 3 bin lirayı radarına aldı. Kısa vadeli bir kar satışı olacak mı? Evet olacak. Ama bu sefer de sabah akşam İsrail bir misilleme yaparsa altın fiyatları yine bir rekor denemesi yapacak. Bu tarafta da belirsizlikler halen devam ediyor. Altın ons fiyatı 2377 dolar seviyesinde. Kısa vade için 2250 dolar seviyesine kadar bir geri çekilme bekliyorum. 100 dolarlık bir geri çekilme olabilir. Beraberinde gram altında geri çekilir. Ama bunlar kısa vade. Ancak jeopolitik gerilim de devam ederse ki edecek gibi duruyor benim nazarımda. Aslında gram altına 3.000-3.500 lira aralığında hazırlık yapmak lazım bu yıl için. Elinde altın bulunanlar beklesin. Ons altın tarafında 2.600 dolar hala masada kalmaya devam ediyor. Düşüşler kısa vade, kalıcı değil. Orta ve uzun vadede bütün enstrümanlar da yön yukarı. Kısa vadede mutlaka kâr satışları yaşanır ama uzun vadeye baktığımız zaman yıl sonuna kadar bu stres, bu tansiyon, yüksek tansiyon devam ettikçe, enflasyon yüksek kalmaya devam ettikçe, jeopolitik gerilim tırmanmaya devam ettikçe piyasalardaki bozulmalar devam eder, belirsizlik devam eder ve merkez bankaları da bu mücadelesinde başarılı olamaz.

    Altın, döviz, borsa... Piyasalarda savaş endişesi sürüyor mu Uzman isim CNN TÜRKe anlattı

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow