hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücret 9 bin TL olursa diğer kalemler nasıl değişir?

    Asgari ücrette 3'üncü toplantıda gözler bir kez daha Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığındaydı. Karar çıkması beklenirken, Türk-İş Genel Başkanı'ndan 9 bin liralık teklif geldi. Peki, hükümet ve işveren 9 bin lirayı kabul eder mi? Bu 9 bin liranın içinde refah payı da olur mu? İşverene maaşları ödemede bir kolaylık sağlanır mı? Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, CNN TÜRK canlı yayınında değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İŞÇİNİN ASGARİ ÜCRET TALEBİ 9 BİN TL

    Asgari ücrette 3’üncü toplantıdan da bir sonuç çıkmadı. 2023 yılının asgari ücretinin 3'üncü toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapıldı. 14'te başlayan toplantı 2 saat 45 dakika sürdü. Taraflar önceki toplantıda istenen ekonomik verileri değerlendirdi. Toplantının bitmesine az bir zaman kala Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak salondan ayrılıp dışarı çıktı ve beraberinde Genel Başkan Ergün Atalay'la geldi. Türk-İş kararı değil, tekliflerini açıkladı. Atalay, "Türk-İş'in asgari ücret teklifi 9 bin liradır" dedi.

    HÜKÜMET VE İŞVEREN TARAFLARINDAN AÇIKLAMA GELMEDİ

    Türk-İş masadan bu teklifle kalktı. Gözler masadaki işveren ve hükümete kesimine çevrildi. TİSK ve hükümet yetkilileri arasında görüşme sürdü. TİSK heyeti de açıklama yapmadan bakanlıktan ayrıldı. Şimdi gözler 4'üncü toplantının ne zaman olacağında. Aralık ayı bitmeden son toplantının da yapılarak sürecin karara bağlanması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ASGARİ ÜCRET İLE NELER DEĞİŞECEK?

    65 yaş üstü vatandaşların aldığı yaşlılık maaşı da asgari ücrete yapılacak zam oranında değişecek. Asgari ücrete bağlı bir diğer kalem ise işsizlik maaşı olacak. Engelli aylığı da asgari ücrete bağlı. Hak sahipleri engel oranına göre maaş alıyorlar. Tutar da bu nedenle değişiyor. Yüzde 40 ila yüzde 60 oranında engeli olanlar şu an için bin 154 lira maaş alıyorlar. Çalışanların sağlık sorunu yaşadıkları dönemlerdeki rapor ücretini de yine yeni asgari ücret belirleyecek.

     

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow