hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Asgari ücrete zam gelir mi? Mayıs ayı enflasyonu 24 yılın zirvesine çıktı

    TÜİK mayıs ayı enflasyon rakamını açıkladı. Buna göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 73,50 ile 1998 Ekim'inden bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Peki, bu durum asgari ücrete yeni bir zam getirir mi? Detaylar haberimizde...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye İstatistik Kurumu, mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Nisanda yüzde 69,97 olan enflasyon, Mayıs' ta yüzde 73,50 ile 24 yılın zirvesine yükseldi. CNN TÜRK'e konuşan SGK Uzmanı Özgür Kaya, "Ekonomistler yüzde 5,49 olarak bu enflasyonu tahmin etmişlerdi. Fakat TÜİK yüzde 2,98 olarak bu enflasyonu açıkladı. Birinci 6 aylık döneme baktığımızda enflasyon rakamı yüzde 35,64'e geldiğini görüyoruz" dedi.

    1 Ocak'ta yüzde 50 zam alan asgari ücretlilerin zammının yüzde 40'ı eridi. Ellerinde sadece yüzde 10'u kaldı. Peki, bu durumda Asgari Ücret Komisyonu haziran ayında toplanırsa, asgari ücrete ara dönem zammı ne kadar olur? Özgür Kaya, "Asgari ücret diye yapılacak olan zamda, yılbaşında verilen yüzde 50 ve şu an 6 aylık enflasyona bakıldığında da tüketici fiyat endeksine baktığımızda da yüzde 73 seviyelerinde olduğu öngörüldüğünde yüzde 23'lük enflasyon farkının asgari ücretliye yansıtılması daha doğru olacaktır" diye konuştu.

    Memur ve memur emeklilerine ara dönem zammı gelirse, yükseliş oranı ne olacak? Özgür Kaya, "Toplu sözleşme şartları gereği 2022 yılının ikinci 6 aylık döneminde yüzde 7,5'lik enflasyon zamları var toplu sözleşmeden kaynaklı. Bir de bunun üzerine enflasyon farkı gelecek. Bu da yüzde 28 seviyelerinde" yanıtını verdi. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki ,tahmini zam oranlarına göre en düşük memur maaşı ne kadar olacak? Kaya bu soruya da şu yanıtı verdi:

    "En düşük memur maaşı 4.289 TL'den 5.796 TL'ye yükselecek En düşük işçi emekli maaşı 3.292 TL'den 4.465 TL'ye yükselecek. BAĞKUR emeklisinin en düşük maaşı 2.948 TL'den 3.988 TL'ye yükselecek."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow