hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Beştepe'de EYT ve asgari ücret zirvesi! Milyonların beklediği toplantı başladı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile görüştü. Toplantıda EYT ve asgari ücret zammı görüşüldüğü bildirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücret zammı ve EYT'lilere ilişkin konulara yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le Beştepe'de görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda asgari ücret takvimi masaya yatırıldığı bildirildi.

    ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

    Oldukça kritik bazı başlıklar var. Bakan Bilgin yarın işveren ve işçi kesiminin temsilcileriyle görüşme yaparak asgari ücret maratonunun takvimini belirleyecek. Bu ayın sonuna doğru asgari ücretin belirlenmesi bekleniyor.

    Bu kapsamda bu akşam gerçekleşecek görüşmede belirlenecek asgari ücret takviminde öngörülerin masada olması bekleniyor. Toplantının ikinci maddesi EYT ile ilgili düzenleme olacak. Bakan Bilgin’in verdiği bilgilere göre esasında haziran ayı itibarıyla 1.5 milyon kişiyi kapsaması bekleniyor. O düzenlemenin bütçeye etkisi ne olacak? EYT’linin taleplerinin ne kadarı karşılanabilecek.

    Ayrıca işverenin kıdem tazminatı yükü masaya getirilmişti. Bunun da değerlendirilmesini bekliyoruz. Emekli çalışan ve emekli olmayan çalışanın prim eşitlenmesi talebi vardı. Bu talebinde toplantının gündemi olması bekleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     
    Bugün AK Parti’nin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısı yapıldı. Belediye Başkanlarının bir talebi oldu. Belediyelerin SGK prim ve vergi borçlarının yapılandırılması talebi geldi. Bu akşamki toplantıda değerlendirileceği edinilen bilgiler arasında.”

    KRİTİK GÖRÜŞME YARIN YAPILACAK

    Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 1 Aralık Perşembe günü TÜRK-İŞ ve TİSK başkanlarıyla bir araya gelecek.

    EYT’DEN KİMLER YARARLANACAK, YAŞ ŞARTI ARANACAK MI?

    Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “EYT’den kimler yararlanacakla ilgili 8 Eylül 1999’dan önce işe giren SSK, Bağkur, Emekli Sandığı’na tabi olan herkes yararlanacak. SSK’lılarda 25 yıl erkeklerde, bayanlarda 20 yıl. 5 bin prim günü. Kadınlar ve erkeklerde Emekli Sandığı ve Bağkur’lularda 25 yıl ve 20 yıl, 9 bin ve 7 bin 200 prim günü olan herkes yararlanacak.

    YAŞ ŞARTI ARANACAK MI?

    EYT olduğu için burada yaş fonksiyonunu ortadan kaldırıldığı düşünülüyor. Yaş şartının aranacağını zannetmiyorum. 18 yaşında işe başlamadan dolayı 25 yıl eklendiğinde 43 yıl erkeklerde, kadınlarda 38 yaş zaten sistemde otomatik olarak görülecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     
    BORÇLANMA YÖNTEMİ İLE YIL GERİ ÇEKİLEBİLİR Mİ? BAKAN BİLGİN GERİ ÇEKİLEMEYECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİ?

    Şu anda yasa doğrultusunda erkeklerde önce askere gidip sigortalı olduğunuz taktirde borçlandığınız gün kadar geri çekilebiliyordu. Bununla alakalı Bakan Bilgin’in demeci oldu. Fiili hizmet, askerlik ve doğum borçlanması ile geri çekilemeyeceğini söylemişti. Yasa net değil, yasa çıktığı zaman netleşecek.

    PANDEMİ DÖNEMİNDE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ALINDI ORADA PRİM Mİ SÜRE Mİ EKSİK KALIYOR?

    Pandemi 1.5 yıl sürdü. Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği alındı. Kısa çalışma ödeneğinde bin 700 lira, ücretsiz nakdi destekte bin 200 lira alındı. Bu alınan paralarda hizmet günleri olmadı. Kısa çalışma ödeneğinden ödendi. Bunların borçlanmasıyla ilgili şu anda yasa yoktur. Yasanın içerisine dahil edilmeyeceğini taslak netleşince belli olacak.

    PRİM GÜNÜ VE HİZMET YILINI TAMAMLAYANLAR VE EKSİK OLANLAR YASA ÇIKTIĞINDA EMEKLİ OLABİLECEK Mİ?

    Doğru, burada prim günü SSK’da 5 bin gün, Bağkur, Emekli Sandığı’nda 9 bin gün söz konusu. 5 bin günde eksiğiniz varsa bunu tamamladığında emekli olacak. Hizmet yılı ile ilgili zaten kadınlarda 20 yıl süre çoktan geçti. Erkeklerde de 98’den evveli geçmiş oldu. 99’da 2024 yılında bitecek.”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow