hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğalgaz-petrol aramalarında son durum ne?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sondaj ve sismik araştırma gemilerinin sahada olduğunu söyledi ve "İnşallah güzel müjdeler de alıyoruz yakında inşallah. Petrol, doğalgaz, bunların haberini alırsanız şaşmayın" ifadeleri kullandı. Bu sözler sonrası gözler Türkiye'nin petrol ve doğalgaz çalışmalarına çevrildi. Peki, o gemilerin çalışmalarında son durum ne?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "20 TEMMUZ'DA KKTC'DE OLACAĞIM"

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada "Güzel müjdeler de alıyoruz. Yakında inşallah petrol, doğalgaz, bunların haberini alırsanız şaşmayın. Bunları aldığımız anda Türkiye'nin dünyaya bakışı çok farklı olacak. Dünya şu anda Türkiye'yi kıskanıyor ve kıskanmakta haklılar. İnşallah 20 Temmuz'da ben Kuzey Kıbrıs'ta olacağım ve gerekli mesajları tüm dünyaya oradan vereceğim" dedi. Şimdi gözler o müjdede. Cumhurbaşkanı genel çerçeveyi böyle çizdi ama detay vermedi.

    TÜRKİYE NERELERDE ENERJİ ARIYOR?

    Peki, Türkiye nerelerde enerji arıyor? Hangi gemi nerede? İlk olarak Karadeniz'de Fatih sondaj gemisi 405 milyar metreküplük bir keşif gerçekleştirdi. Şimdi o gazın kıyıya getirilmesi bekleniyor. Fatih sonrasında görevi Kanuni gemisine teslim etti. Sakarya gaz sahasında, saha geliştirme ve üretim çalışmaları devam ediyor. Tuna-1'deki keşfin ardından bölgede Türkali-1, Türkali-2 ve Amasra-1 kuyuları açıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğalgaz-petrol aramalarında son durum ne

    Yavuz sondaj gemisi ise bir sonraki sondajı için Mersin Taşucu Limanı'nda periyodik bakım almaya devam ediyor. Diğer taraftan da denizlerin henüz taranmamış kısımlarında sismik araştırma faaliyetleri sürecek. Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisi ise Karadeniz'de çalışmalara başladı.

    Ve Türkiye'nin doğal gaz arz güvenliğine esneklik kazandıracak Ertuğrul Gazi yüzer LNG depolama ve gazlaştırma ünitesi gemisi Türkiye'ye ulaştı ve Hatay Dörtyol Limanı'na demirledi. Gemi 170 bin m3 LNG depolama kapasitesine sahip. Gaz formundaki miktarı 102 milyon m3'e eşit. Ertuğrul Gazi günde 28 milyon m3 gazlaştırma kapasitesiyle, dünyada gazlaştırma kapasitesi en yüksek gemilerin başında geliyor. Son teknoloji gazlaştırma altyapısına sahip.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow