hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doğum-askerlik borçlanması nasıl olur?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yaşı dolmuş ama prim gün sayısını henüz dolduramamış çalışanlar için erken emeklilik mümkün. Kadınlar doğum, erkekler ise askerlik borçlanması ile emekli olabilirler. Peki nasıl?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Yaşı dolmuş olsa da prim gün sayısı az olan çalışanlar borçlanma ile erkenden emekli olabilir. Erkeklerde askerlik borçlanması ile emeklilik 1 kaç yıl öne çekilebilir.

    CNN TÜRK'e konuşan SGK Uzmanı Melis Elmen, "Doğum borçlanması, askerlik borçlanması ile emeklilik yaşları ve prim günleri geriye düşerek erken emeklilik fırsatı yaratılabiliyor. Örneğin 18 ay veya 12 ay. Bu sürenin tamamını borçlanıp, ilk SSK'lı oldukları tarihten önceyse bu yaşlarını 1 yaşa kadar geri çekebiliyorlar. Bazı durumlarda tarih aralıkları sebebiyle 2 yaş da erken emeklilik imkanı sağlanabiliyor. Kadınlar için bu durum daha uzun bir süreyi kapsıyor. Bir çocuk 720 güne sayıldığı için üç çocuğu da borçlanarak yaklaşık 6 yıllık erken emeklilik imkanı doğuyor. Örneğin 50 yaşında emekli olmanız gerekiyor ama 6 yıllık prim boşluğunuz var. 6 yıl boyunca ya dışarıdan prim ödeyeceksiniz. ya da çalışmanız gerekecek. Ama bu doğum borçlanması size bir seferde bu 6 yılı borçlanma imkanı tanıdığı için hemen emekli olabileceksiniz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Peki borçlanma başvurusu nasıl yapılır, ücreti ne kadar? SGK Uzmanı Melis Elmen, "Asgari ücretin yüzde 30-35'i civarında belirlenir. En düşük günlük prim 68.9 TL, en yüksek 520 TL'dir. Borçlanmalar tek seferde ödeniyor. Kişi kendi ödüyor. Borçlanmaların tamamı için e-devlet üzerinden başvuru imkanı var. Tabi bundan en önemli çizgi yaşı değil, prim gün sayısını erkene çekmesi" yanıtını verdi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow