hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Ekmekte neden kavga var?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Fırıncıların ekmeğe zam talebi devam ediyor. Ancak bakanlık ekmekte zamma karşı. Halk Ekmek'te 75 kuruşa satılıyor. Peki ekmeğin maliyeti ne, rakamlar ne diyor? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kar azaldı, bazı bakkallar satmıyor

    Ekmekte kavga sürüyor. Fırıncılar maliyet artışını öne sürerek zam talep ederken, bazı bakkallar ekmek satışını durdurdu. Bazı bakkallar ise ekmeğe poşet vermiyor.

    Tartışmayı alevlendiren gelişme bakanlığın iptal kararı ve tarife düzenlemesi oldu. Önce bakkalların ekmek satışında yüzde 30'a varan kar marjı yüzde 15'le sınırlandırıldı. Sonra da Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından ekmeğe yapılan yüzde 25'lik zam bakanlık tarafından iptal edildi.

    Burada 1 ekmek 77 lira

    İstanbul'da günde 20 milyon adet satış

    Peki ekmeğin fiyatı ne olmalı? Sofraların vazgeçilmezi ekmeğin 250 gramı İstanbul'da 1,25 liraya satılıyor. Halk Ekmek'te ise bu fiyat 75 kuruş. İstanbullu günde ortalama 20 milyon adet ekmek tüketiyor. Halk Ekmek hariç yaklaşık 3 bin kayıtlı fırın ayda 500 milyon liraya yakın ciro yapıyor. 25 kuruş zam ise sadece İstanbullunun her ay 150 milyon lira daha fazla ekmek parası ödemesini gerektirecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekmek israfında korkunç tablo

    14 bin yıl öncesine ait ekmek tarifi bulundu

    Bakanlık maliyet artışına ikna olmadı

    Fırıncıların zam talebini savunduğu ekmek maliyetinin yarıya yakını un fiyatındaki artış ve işçi ücretinden geliyor. 2016'dan bu yana ekmeğin fiyatı değişmezken un fiyatında artış yüzde 100. Asgari ücretli bir işçinin maliyetindeki artış da yüzde 30 kadar. Ortalama 10 işçinin çalıştığı bir fırının aylık işçi maliyeti 23 bin 840 lira. 100 liraya satılan undan çıkan net ekmek adedi ise 260. Fırınların maliyetine enerji, lojistik ve kira masrafları da eklense bu tablo bakanlık yetkililerini ekmek zammının haklı olacağına ikna edebilmiş değil.

    İBB'den fırsatçılara yakın takip

    Fırsatçıların yakın takipte olacağına dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, "İnanıyoruz ki şu anda valimiz, İstanbul Ticaret Odası başkanımız, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odası başkanımızla birlikte açıkladığımız fiyatlar esnafımızı zor durumda bırakmayacak, maliyetlerini kurtaracak bir fiyattır. Zaten bu tür tedbirlerle amacımız bu dönemleri fırsat bilip fiyatlarda normalin üzerinde artış yapılmasını engellemektir. Bu noktada biz İBB olarak bu konunun takipçisi olacağız" diye konuşmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tartışmaların sonunda ekmek fiyatının kısa bir sürede değişmesi beklenmiyor. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow