hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Elektrik borçlarına yapılandırma

    AK Parti yeni bir enerji paketi hazırlığı için düğmeye bastı. Elektrik dağıtım bölgelerinin özelleştirilmesinin ardından tahsil edilemeyen yaklaşık 2 milyar liralık borçlar için yeni bir yapılandırılma yapılacak. Yürütülen çalışma ile enerji sektöründe hidrojenin daha yaygın kullanılması için yasal zemin de oluşturulacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    2006 yılında elektrik dağıtım bölgeleri özelleştirilmiş, ancak tahsil edilemeyen borçlar oluşmuştu. Toplamda 6 milyar lira elektrik borcu olduğu, bugüne dek tahsil edilemeyen miktarın ise 1 milyar 600 milyona ulaştığı belirtildi. Bu borcun 1 milyar liralık kısmı tarımsal sulama kaynaklıyken, 600 milyon lirası ise ölen ya da ortadan yok olan kişilere ait olduğu öğrenildi.

    Bu borçlarla ilgili AK Parti yapılandırma çalışmalarına başladı. Milliyetin haberine göre AK Parti kurmayları, 2006 öncesine ait olan elektrik borçlarının ana para üzerinden 3 yıllık tahsisle yapılandırılacağını belirtti.

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası dünya enerjide yeni bir kırılma dönemi yaşarken, AK Parti'de de çalışmalar bu konuda yoğunlaştı. Hidrojende Avrupa Birliği modelinin uygulanması için çalışma yürütülürken hidrojenle ilgili yeni yatırım alanları üzerinde çalışılıyor. Hidrojenin yenilenebilir enerjide doğal gazı kısmen ikame edebilecek bir yakıt olduğuna dikkat çekilirken, bu kapsamda hidrojen yatırımları için hem yasal zemin oluşturulacak hem de teşvik verilecek bir düzenleme enerji torba paketinde yer alabilecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğalgaz ile üretilen elektrik yerine doğal kaynaklara yönelme çalışmaları da sürüyor. Rüzgar ve güneş enerjisinde yüzde 70 yerlilik oranına ulaşan Türkiye, güneşten enerji tedariğinde dünyada 4'üncü sırada. Bu kapsamda hidrojen için atılacak adımla, Türkiye'nin piyasa yapıcı ülke olma potansiyeli olduğu ifade ediliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow