hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Enflasyonun seyrine göre hangi rakam ön planda?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan asgari ücrete tek zam açıklaması yaparak, "Asgari ücret artışı yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter" dedi. Peki asgari ücrette olası rakamlar ne, ihtimaller ne yönde? Detaylar haberimizde..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2024 asgari ücret zammı için verdiği mesajlar dikkat çekti. “Asgari ücret artışı yıl içinde bir kezdir, bir kez verilecek zamla bu iş biter" dedi.

    UZMAN İSİM NET RAKAM VERDİ

    Asgari ücrete yüzde 35 zam yapılacağına ilişkin gündeme gelen yorumlara Erdoğan, işçi, işveren temsilcileri ile görüşmelerin sonucuna işaret etti. Asgari ücrette olası rakamlar ne? Enflasyonun seyrine göre hangi rakam ön plana çıkıyor? CNN TÜRK’te konuşan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “Şu an asgari ücretimiz bizim 11.402 lira. Bu rakam 31 Aralık tarihine kadar geçerli. Enflasyon rakamlarını göz önünde bulundurduğumuzda hükümetin ortaya koyacağı rakam yüzde 50 seviyesinde. 2024 yılında işçinin, işverenin beklentisi ve hükümetin de hedefi yüzde 50 seviyesinde. Hükümetin açıklayacağı, tarafların da imzalayacağı rakam 17.300 lira seviyesinde olacak. Şu rakam net bir rakamdır. Bunun altında kalma ya da bunun üzerine çıkma ihtimali yok” dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyonun seyrine göre hangi rakam ön planda

    BİREYSEL ÖDEMELER NASIL ŞEKİLLENECEK?

    Peki, asgari ücret arttığında bireysel ödemeler nasıl şekillenecek? Özgür Kaya, “Asgari ücreti belirlerken gerek işveren açısından gerekse hükümet açısından bireysel ödemeler diye tabir ettiğimiz Bağ-Kur doğum borçlanması, askerlik borçlanması, genel sağlık sigortası ödemeleri var. Bunlar da haliyle yüzde 50 artmış olacak. Bizde şöyle bir şey vardır; yüzde 32 deriz. Bu nedir? SGK’ya ödenen günlük prime esas kazancınızın yüzde 32’si size borç tahakkuk eder. Bu çalışanlarda işveren tarafından ödenen bir rakamdır. Bu rakamın yüzde 12’si genel sağlık sigortasını oluşturur. Biz bu yüzde 32’nin belli bir miktarını mesela 11.402 lirada Hazine teşviki varken, burada teşvik yok. Ya bu rakamı düşüreceğiz, bireysel ödemelerde vatandaşın cebinden çıkacak olan yüzde artış geldiğinde etkilenmeyecek. Ya da buna göre bir asgari ücret belirleyeceğiz. İkisini birbiri ile çarpıştırdığımız zaman işin içinden çıkmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Enflasyonun seyrine göre hangi rakam ön planda

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow