hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Engellilerin ÖTV'siz araç limiti arttı

    KAYNAKCNN TÜRK

    Engelliler ÖTV muafiyetli araç satın alabiliyor. Yani daha uygun fiyata. Fakat suiistimalleri önlemek için getirilen 450 bin liralık kota engellileri zora soktu. Engelliler sıfır araç alamadı. İşte bu limit 1 milyon 4 bin 200 liraya yükseldi. Peki, engelliler bu duruma ne diyor? CNN TÜRK Muhabiri Gökçe Tümer, Türkiye Sakatlar Derneği Beylikdüzü Şube Başkanı Ahmet Bağbekleyen'le konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ÖTV muafiyetli araç satın almak engellilere özel bir uygulama. Uygulama sayesinde engelli, satın alacağı aracın fiyatının yaklaşık 3'te 2'sini ödüyor. Engellilerin ÖTV muafiyetiyle aldığı araçlar 450 bin lira ile limitliydi. İşte o limit yüzde 123 yükseltildi. 1 milyon 4 bin 200 lira yapıldı.

    Peki, bu engellilerin ihtiyacını karşıladı mı? Türkiye Sakatlar Derneği Beylikdüzü Şube Başkanı Ahmet Bağbekleyen, "bu ay araç fiyatlarına yüzde 10 zam gelse, bizim alabileceğimiz araçlarda örneğin 10 model varsa bir anda 5 modele düşecek. Aslında 1 milyon 4 bin 200 lira da buhar olup eriyecek. Çok anormal derecede araç fiyatları artınca, bizim de alacağımız araçlar sınırlı olmaya başladı" dedi.

    Engelliler genellikle tekerlekli sandalyelerin sığabilmesi için büyük barajlı station wagon ve cip araçları tercih ediyor. Bu araçları B limitle satın alabiliyor ama marka ve model kısıtlı oluyor. Ahmet Bağbekleyen, "Bundan 2 buçuk sene önce alacağımız araç sayısı, piyasada model olarak her model bazında da 1,2,3 ise şu anda model bandında teke düşmüş durumda. Olsa bile çok boş modelleri alabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Limitlerin yükseltilmesiyle engelliler ÖTV muafiyetli araç artık alabilecek. Ama 1 milyonluk limit olduğu için her marka bu kategoriye giremeyecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow