hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Eylem görev gücü ve "gri listesi" ne demek?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Türkiye'nin kara para ve terörün finansmanıyla mücadelesi kararlılıkla devam ediyor. Bu noktada yeni adımlar yolda. Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışmaları hızlandırdı. Peki, nasıl adımlar planlanıyor? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin mali eylem görev gücünün "gri listesinden" çıkarılmasına yönelik çalışmalarını hızlandırdı.

    EYLEM GÖREV GÜCÜ VE "GRİ LİSTESİ" NE DEMEK?

    Peki mali eylem görev gücü nedir? Atılacak adımlar ne anlama geliyor? Mali eylem görev gücü suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörizmin finansmanı ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile mücadelede uluslararası standartlar oluşturmak ve söz konusu standartlarla uyumlu yasal ve kurumsal tedbirlerin alınması ve bu tedbirlerin operasyonel açıdan etkili bir şekilde uygulanmasını teşvik etmek amacıyla kurulan bir organizasyon. Organizasyon sekreterya hizmetlerini Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün Paris'teki merkezinde yürütüyor.

    HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI ADIMLARI HIZLANDIRDI

    Hazine ve Maliye Bakanlığı da mali eylem görev gücünün suç geliri ve terörün finansmanına yönelik tedbir ve risklerin derecesini ifade eden "gri listesinden" çıkarılmasına yönelik aklama suçu ve terörizmin finansmanı ile ilgili eğitim ve farkındalık çalışmalarını hızlandırılacak. Mevcut durumda mali eylem görev gücü tarafından belirlenen 7 eksiklikten 5'i giderildi. Hedef kalan 2 eksiklik konusunda atılacak adımları belirleyip süreci hızlandırmak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YENİ FARKINDALIK VE EĞİTİM ÇALIŞMALARI YOLDA

    Ayrıca aklama suçu ve terörizmin finansmanı ile ilgili bütün illerde ihtisas cumhuriyet savcılıkları ve görevli mahkemeler oluşturulurken, kolluk tarafında soruşturma yapılma süreciyle ilgili rehberler hazırlandı ve farkındalığı artıracak eğitimler de hızlandırılacak. Türkiye'nin uluslararası kamuoyu nezdindeki olumlu intibasını güçlendirmek üzere de teknik ekipler kuruldu.

    Gri listede yer almanın ekonomiye olumsuz etkileri arasında ise olumsuz etkileri ise sermaye akışının gayrisafi hasılanın belli bir oranı kadar azalması ve sendikasyon kredilerinde maliyet artışı gibi başlıklar.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow