hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Gözler asgari ücrete ara zamda! Pazarlık ne zaman başlayacak?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Gözler bir yandan asgari ücrete ara zam, bir yandan da memura zam sürecinde. Peki nasıl adımlar atılacak, beklentiler neler? İşte detaylar...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gözler bir kez daha asgari ücrete çevrildi. Peki, süreç nasıl işleyecek? Önce Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanması için taraflara davet gidecek. Komisyonu oluşturan işçi, işveren ve hükümet temsilcileri bir araya gelecek ve pazarlık başlayacak.

    İşvereni masada TİSK temsil ediyor, işçiyi ise TÜRK-İŞ. Ancak TÜRK-İŞ bir süredir HAK-İŞ ile ortak hareket ediyor. Yine birlikte hareket edilmesi bekleniyor.

    ZAM ORANI NE OLACAK, BEKLENTİLER NE?

    Peki, ne kadarlık bir artış beklentisi var? Mevcutta asgari ücret net 8 bin 506 TL. Seçim öncesi ise 500 dolar seviyesi konusunda sinyaller verilmişti. Bu durumda mevcut kuru da dikkate alarak, beklenti 11 binin üzerine çıkması yönünde oldu.

    Pazarlık sürecinde ise taraflar taleplerini dile getirecek. Henüz o talep ve teklifler masaya gelmedi. Ancak TÜRK-İŞ son olarak yaptığı açlık-yoksulluk sınırı araştırmasında bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyetinin 13.440 TL'ye ulaştığını vurguladı. İşveren kesimi ise daha önceki asgari ücret süreçlerinde hem işçi hem de işvereni koruyan dengeli bir oran vurgusu yaptı. Şimdi gözler sürecin resmi olarak ne zaman başlayacağı ve ara zam oranının ne olacağında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    MEMUR İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

    Ama sadece asgari ücret değil, memurun da gözü kulağı zam oranlarında. Cumhurbaşkanı seçim öncesinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya yükseltileceğini belirtti. Temmuz ayında memur ve emekliye maaş zammının yanı sıra refah payı verilmesi de gündemde. Bu vaatlerin hayata geçirilmesi için Meclis'te önce komisyonlar kurulacak. Ardından da memur ve emekli maaşları ile ilgili teklifler hazırlanacak. Temmuz ayında bu tekliflerin yasalaşması bekleniyor. Bu süreç öncesinde ise MEMUR-SEN heyeti yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret etti. "Düzenlemenin başka mağduriyetlere yol açmaması için yetkili konfederasyonla ortak çalışma yapılmalıdır” çağrısında bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow