hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    İran geri dönüyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yıllardır dünyadan izole olan İran, küresel ekonomiye yeniden dönüş yapacak. İran'ın nükleer programı için yürütülen görüşmelerde anlaşma sağlanması 10 yıldır ertelenen yatırımların önünü açtı. Türkiye de sınır komşusuyla ticaret ve yatırımlarını artırmak için kolları sıvadı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İran dünya arenasına geri dönüyor.

    Geçtiğimiz yıl kabul gören nükleer anlaşma kapsamında İran'a uygulanan yaptırımlar kalktı, 10 yıldır ertelenen yatırımların da önü açıldı.

    Dünyanın en büyük petrol ve gaz ülkelerinden biri olan İran, hemen petrol ihracatını artırmayı planlıyor. Türkiye de yeniden petrol alımını günlük 117 bin varilden alımını artırabilir.

    İranlı haber ajanslarına göre, İran'ın Türkiye'ye gönderdiği petrol miktarı artabilir.

    Petrol ihraç ederken yaptırımların kalkması ve döviz akışının kolaylaşması ile Türkiye'nin İran'dan aldığı petrol 117 bin varilden miktarı 200 bin varilin üzerine çıkabilir.

    İki ülke arasındaki ticaretin büyük bir dilimini doğalgaz oluşturuyor. Ancak İran fiyatları aşağı çekmediği sürece burada bir artışın kolay kolay gerçekleşmeyeceği tahmin ediliyor.

    Türkiye bugün en pahalı doğalgazı İran'dan alırken, İran ise doğalgaz ihracatının yüzde 90'ını Türkiye'ye gerçekleştiriyor.

    2012 yılında 22 milyar dolar olan Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi de 2014'te 14 milyar doların altına indi.

    DEİK Türkiye-İran İş Konseyi Başkanı Bilgin Aygül, yaptırımların kalkmasıyla Ankara-Tahran arasındaki ticaret hacminin zamanla 30 milyar dolara ulaşabileceği görüşünde.

    Hali hazırda 200'e yakın Türk yatırımcı İran'da iş yapıyor. İran'da iştiraki Razi Petrochemical üzerinden üretimi bulunan gübre fabrikaları hisseleri İran'a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ardından hızlı yükseldi. TÜPRAŞ Petkim hisseleri de primli.

    İran'da başlayacak yeni dönem Türk müheahhitleri de heyecanlandırıyor. Libya, Irak ve Rusya pazarında zorlanan Türk inşaat şirketleri İran'da yeni iş fırsatları kovalayacak.

    Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, 4 ay önce İran Büyükelçiliği ile görüşmelere başladıklarını belirtirken, "Sınırdaş ülkemiz olan İran, Türk inşaat sektörü için önemli bir potansiyel barındırıyor" dedi.

    Yabancılara konut satışında da ağırlığın İranlı yatırımcılara geçmesi bekleniyor.

    İnşaat, gıda, kimya ve oto yan sanayi açısından İran'da Türk şirketleri açısından büyük potansiyel görülüyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow