hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Körfezde fiyat rekabeti davalık oluyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Osmangazi Köprüsü ile İDO arasındaki körfez geçişinde yolcu çekme mücadelesi davalık oluyor. Köprü geçiş fiyatının, 18 dolara indirilmesi üzerine Amerika Birleşik Devletleri'nde dava açmaya hazırlanan İDO'nun Amerikalı ortağı, "Bize 42 dolar olacak dendi" iddiasında bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Osmangazi Köprüsü inşa edilmeden önce İstanbul'dan Yalova tarafına geçiş için İDO adeta tekel konumundaydı. İDO 2011 yılında özelleştirildi. İhaleyi Tepe-Akfen, Souter ve Sera Ortak Girişim Grubu 861 milyon dolarlık teklifle kazandı.

    Özelleştirmeden 5 yıl sonra Osmangazi Köprüsü devreye girince, İDO ile köprüyü işleten Otoyol A.Ş. arasında yolcu kapma yarışı yaşandı. Köprü fiyatının 42 dolar artı KDV olması, geçen yolcu sayısının da çok düşük seviyede kalmasına neden oldu. Ancak köprüden geçiş ücretinin geçtiğimiz aylarda 18 dolar seviyesine düşürülmesi, yolcu sayısını yüzde 50 oranında artırdı.

    Bunun üzerine harekete geçen, İDO'nun İngiliz ortağı Souter, köprüyü işleten Otoyol A.Ş'ye karşı Amerika Birleşik Devletleri'nde tahkim davası açtı. Souter, ihale sürecinde köprüden geçiş ücretinin 42 dolar artı KDV olacağının kendilerine garanti edildiğini, bu nedenle İDO'ya 861 milyon dolar değer biçtiklerini, şimdi geçiş ücretinin bunun yarısından daha aşağıya çekilmesinin, ihale koşullarının ihlali anlamına geldiğini iddia etti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet Gazetesi'nden Vahap Munyar'ın haberine göre, bu dava üzerine Otoyol A.Ş. İDO yetkililerini arayarak, davanın kendilerine değil, ücreti belirleyen Hazine'ye karşı açılması gerektiğini iletti. Yabancı ortak da; "Davayı biz kazanırsak siz de konuyu devlete taşırsınız" yanıtını verdi.

    Amerika Birleşik Devletleri'nde açılan tahkim davasının ayrıntıları henüz bilinmiyor. Ancak davayı İngiliz şirketinin kazanması durumunda Osmangazi Köprüsü ücretine zam yapılması ya da İDO'nun zararının karşılanması gündeme gelebilecek.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow