hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Nasıl kabin memuru olunur?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Havacılık sektörü giderek genişleyince istihdam da bir o kadar artıyor. Türk Hava Yolları bin kişiyi kabin memuru (hostes) olarak alacak. Peki başvuru nasıl yapılıyor? Adayları nasıl bir eğitim bekliyor? Yanıtlar CNN TÜRK muhabiri Zeynep Karamustafa ve kameraman Özcan Altıntaş'ın haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    THY Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay, "2016'da yaklaşık 40 uçak alacağız. Bu 40 uçakla birlikte bin kişiden fazla kabin memuru alımımız olacak" dedi.

    THY Genel Müdür Yardımcısı Abdülkerim Çay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli havayolu şirketinin son 12 yılda çok ciddi bir büyüme katettiğini söyledi.

    Türkiye'nin gelişmesiyle THY'nin de yaklaşık 5 kat büyüdüğünü ifade eden Çay, "2003'te 65 uçağımız vardı, şimdi 300'lere yaklaştık. Şirketimizin büyümesiyle beraber ekiplerimizin sayısı da büyüdü ve artarak büyümeye devam ediyor" dedi.

    Adaylarda aranan nitelikler

    Çay, THY'de çalışan 20 bin personelden 9 bininin kabin memuru olduğunu belirtti. Her yıl uçak alımlarıyla kabin ekibi kadrosunun da büyüdüğüne dikkati çeken Çay, şöyle devam etti:

    "2016'da yaklaşık 40 uçak alacağız. Bu 40 uçakla birlikte bin kişiden fazla kabin memuru alımımız olacak. Bu arkadaşlarımız bize sadece şirketimizin internet sitesinden
    başvurabilirler. Başka yollar denemesinler. En az lise mezunu, İngilizce bilen, fiziki olarak bayan arkadaşlarımızda 1,60, erkek arkadaşlarımızda ise 1,70 metre minimum boy oranı ve kilo orantlılı kişiler başvurabilirler. Arkadaşlarımızı burada İngilizce ve psikoteknik sınavlara alıyoruz. Daha sonra mülakatları da geçiyorlar. Bu sınav maratonunu geçen arkadaşlar şirketimizde kabin memuru olarak göreve başlıyorlar."

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Aylık brüt ücret 4 bin lira

    THY'deki kabin memurlarının 113 ülke ile 290 şehirde çok keyifli bir iş ortamında çalışma
    şansı yakaladığını ifade eden Çay, mesleğin gençler açısından ilgi gördüğünü anlattı. Çay, kabin memurlarının aylık 4 bin lira brüt ücretle işe başladıklarını belirterek, "İkramiyeler de dağıtıldığında brüt ücretleri 5 bin liraya yaklaşıyor. Sabredip ilerlediklerinde çalışma sürelerine göre ücret artışları devam ediyor" dedi.

    THY'de kabin memuru eğitimlerinin çok zorlu olmadığını ifade eden Çay, kabinde görev alacak kişilerin sabırlı ve iletişimlerinin kuvvetli olması gerektiğini bildirdi. Çay, uçakta yaşanabilecek acil durumlarda kabin memurlarının görevleri hakkında eğitim verdiklerini kaydederek, "Onların çok deneyimli olması lazım. Uçaktaki yolcularımız onlara emanet" şeklinde konuştu.

    2 aylık eğitim programı uygulanıyor

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    THY Uçuş Eğitim Başkanı Sedat Şekerci ise işe başlayan kabin ekiplerine yaklaşık 2 aylık eğitim programı uyguladıklarını söyledi. Şekerci, kabin memurlarının hem teorik hem de uygulamalı dersler gördüğünü ifade ederek, "Kabin memurları uçuş eğitim merkezi bünyesinde bütün görmesi gereken, mevzuatların gerektirdiği uçak tipiyle acil durum eğitimlerini uygulamalı olarak burada bulunan çeşitli cihazlarla alıyorlar" diye konuştu.

    Eğitim alan personelin hatlarda alıştırma uçuşlarına başladığını belirten Şekerci, bu
    ğitimlerde yolcu memnuniyeti ve ikramın da bulunduğunu bildirdi.

    Eğitimleri anlattılar

    Cumhuriyet Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü mezunu Zeynep Lenger, kabin memurluğu eğitimlerinin sıkı şekilde devam ettiğini dile getirdi. Lenger, uçakta güvenlik kuralları ile acil durum prosedürlerini de eğitimlerde öğrendikleri belirterek, "Derslerimizde ayrıca bomba ihbarı, uçak kaçırma, yangın, hastalık ile kalp krizi gibi olaylarda neler yapmamız gerektiğini ve asıl görevlerimizi öğreniyoruz" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü mezunu Zehra Sena Aktı da kendine uygun mesleğin kabin memurluğu olduğuna karar verdiğini söyledi. Aktı, üniversitede laboratuvarlarının gökyüzü olduğunu aktararak, "Sürekli gökyüzünde olmak ve bulutların arasında gezmek benim için çok uygundu. Bu meslekte ayrıca her gün yeni insanlarla karşılaşarak, yeni şeyler öğreniyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow