hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Otomotiv ihracatında tüm zamanların rekoru kırıldı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Otomotiv sektörü ihracatta tüm zamanların rekorunu kırdı. Yılın ilk yarısında yüzde 14,5'lik artış ile yeni bir ihracat rekoruna imza attı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ihracatının 12 yıldır lideri otomotiv endüstrisi, son 29 aydır artış grafiğini sürdürüyor. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre, sektörün haziran ayı ihracatı yüzde 2 artışla 2,5 milyar dolar oldu. Sektör, toplam ihracatın beşte birini yine tek başına gerçekleştirdi.

    Otomotiv endüstrisinin yılın ilk yarısındaki ihracatı da geçen seneye kıyasla yüzde 14,5 artışla 16 milyar 434 milyon dolara ulaştı. Sektör, ocak-haziran dönemi performansıyla Türkiye ihracatında ilk sıradaki yerini korudu. 

    Ocak-haziran döneminde binek otomobiller ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,5 otomotiv yan sanayi ihracatı yüzde 22, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı yüzde 15 ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı da yüzde 4 arttı.

    Ülke grubu bazında en büyük pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracat haziran ayında yüzde 8 artışla 2 milyar 36 milyon dolar olurken, bu ülke grubu toplam ihracattan yüzde 80 pay aldı. Yılın altıncı ayında alternatif pazarlar arasında yer alan Afrika ülkelerine yüzde 22 artış olurken, Ortadoğu ülkelerine ise yüzde 16 düşüş yaşandı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İhracatta rekorlar üst üste gelirken iç pazarda ise durum farklı. Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı haziran ayında yüzde 39 daraldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow