hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Rekabet, marketlere cezanın gerekçesini açıkladı

    Rekabet Kurulu, 5 zincir market ile 1 tedarikçi firmaya verilen 2,7 milyar liralık cezanın gerekçesini açıkladı. Fiyatların firmalar arasında doğrudan veya dolaylı temaslar yoluyla belirlendiği, cezanın kartelleşme suçundan verildiği belirtildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Rekabet Kurumu, zincir marketlere yönelik "fiyatlama davranışlarının incelenmesine yönelik" soruşturma başlatmış, 5 zincir market ile 1 tedarikçi olmak üzere 6 firmaya 2 milyar 700 milyon lira idari para cezası verilmişti. Rekabet Kurulu verilen cezanın gerekçesini açıkladı.

    Gerekçeli kararda, 5 zincir market arasında doğrudan veya dolaylı temaslar yoluyla fiyatların ve fiyat geçiş tarihlerinin sağlandığı ifade edildi. Fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan teşebbüslerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edildiği, söz konusu fiyatların tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı tespit edildi.

    Gerekçeli kararda söz konusu firmaların satışa sundukları pek çok ürünün satış fiyatlarının tespiti amacıyla, topla-dağıt özelliği de sergileyen kartel niteliğindeki anlaşmalarla rekabetin korunması hakkındaki kanunu ihlal ettiklerine karar verildi. Rekabet Kurumu, hazırladığı bir videoyla "topla-dağıt karteli"nin nasıl oluştuğunu da anlattı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Anlatımda bu kartellere ilişkin "Aynı pazardaki rakiplerin genellikle ortak tedarikçiler aracılığıyla fiyatlarını koordine ettikleri bir rekabet ihlalidir." denildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow